Buďte skutečnou oporou partnerovi

09.11.2020 | Vztahy

Z čistého nebe přišel o milovanou práci, zemřel mu člen rodiny či mu byla diagnostikována závažná nemoc. To, že partner truchlí, má vážný důvod. Vy o něm víte, ale vůbec netušíte, jak svoji drahou polovičku alespoň trochu v těžkých časech podpořit. Vyplatí se jít zlatou střední cestou?

Pomoc truchlícímu partnerovi může být opravdu náročná a vyčerpávající „práce“, zvlášť proto, že se každý v době zármutku chová jinak. Někteří lidé mohou být komunikativnější, zatímco jiní se uzavírají do sebe. Povaha smutku se zároveň může lišit v závislosti na osobnosti jedince a daných okolnostech.

Smutek pak ve vztahu může způsobit celou řadu obtíží a vše začíná tím, že se v roli utěšitele obáváte cokoli říct nebo udělat. Máte totiž strach, že situaci ještě zhoršíte. Dřív nebo později na vás dolehne bezmoc, komunikace slábne a vy se pak stáváte hromosvodem pro hněv zármutkem sužovaného blízkého. Jak ze situace vybruslit co nejlépe?

Boj za trpělivost

To nejlepší, co pro partnera i pro celý vztah můžete udělat, je pozorování. Buďte flexibilní a všímejte si toho, co protějšek (nejspíš) potřebuje. Třeba chce čas sám pro sebe. Dopřejte mu ho a nenaléhejte na osobní kontakt. Pokud partner touží o věcech mluvit, vyslechněte ho a nedivte se výkyvům nálad.

Očekávejte protichůdné stavy

Není neobvyklé, že se truchlící osoba v průběhu jediného dne přepíná z mírumilovného módu do agresivnějšího a emotivnějšího. Zatímco ráno váš blízký v klidu posnídal a chtěl si povídat, po obědě má pocit, že zítřek nikdy nepřijde. Křičí a vadí mu maličkosti. Všechno tohle je normální, snažte se ho pochopit a vyvarujte se nevyžádaných rad typu: „Bude lepší, když si teď půjdeš zaběhat. Uleví se ti.“ Podle psychologů mezi nejlepší strategie patří následující způsob komunikace.

Jsem tu, kdykoli budeš potřebovat

V případě, že partner vyloženě nevyhledává vaši společnost, nechte ho být, ovšem provádějte pravidelnou kontrolu jeho stavu. Průběžně se ujišťujte, jak se mu daří, a ptejte se, zda pro něj můžete něco udělat. Pouhé vědomí, že tu pro něj jste, jej potěší a povzbudí.

Samozřejmě, že sám nemusí vědět, co zrovna potřebuje (je emočně zmatený), nicméně pro vás je nejdůležitější dát mu najevo, že je vaší prioritou. Pokud smutek trvá delší dobu a vy dospějete k názoru, že by partnerovi prospěla pomoc odborníka, zeptejte se ho, zda by o ni stál. Někdy je snazší promluvit si s někým, kdo do situace není tak zainteresovaný. Počítejte však s tím, že pokud se jedná o zármutek nad smrtí nejbližších osob, tak ten podle vědců trvá minimálně jeden rok.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat