Umění odpustit vyžaduje udělat velice tlustou čáru

Když někoho milujete, odpustíte mu i nějakou chybu – ovšem ne každou. Jak dosáhnout znovu dobrého vztahu a jak se vám podaří odpustit někomu, kdo vám ublížil?

Právě proto, že je pro nás partner tak důležitý, odpustíme mu více než jiným lidem. Protože to tak nějak patří k fungujícímu partnerství – vyrovnat se i s nezdary, odpouštět chyby a dívat se společně dopředu, než se zahrabat v hněvu a zášti.

Co když to ale nejde? Existuje přísloví: „Kdo jednou lhal, tomu nikdo neuvěří, i kdyby říkal pravdu.“ Odpustit nevěru – to mnozí nedokážou, nebo ani nechtějí. Ale i u menších přešlapů je často odpuštění těžké.

Bez tlusté čáry to nepůjde

Pokud ale zůstaneme ve vztahu i navzdory opačnému rozhodnutí podezřívaví a nedůvěřiví, protože se domníváme, že chyba, které se partner dopustil, se může kdykoli opakovat, jen to náš vztah zatěžuje. Všechny naše myšlenky tak neustále krouží kolem ublížení a zklamání. Pokud nedokážete udělat tlustou čáru a partnerovi věnovat novou důvěru, nebudete už nikdy tak šťastní a bezpodmíneční jako na začátku vztahu. A tím je rozpad vztahu vlastně už předem předurčen.

Odpuštění je těžká dřina

Pokud máte najít řešení celého dilematu, pomůže jen jedna jediná věc – mluvit. A sice hodně a upřímně. Nejde ale při tom o to, aby se jeden stylizoval do role oběti a druhý do role viníka a rozhovor nebyl jen o tom, co jeden nebo druhý udělal špatně a jak to ten či onen musel napravit. To by nemělo na úspěch dobré vyhlídky. Nakonec jsou to přece obě strany, které z „chyby“ vyšly s nějakými škodami. Oběma se právě nevede nejlépe. Často se zapomíná, že i viník svou chybou většinou trpí, ale nemůže ji vrátit zpět. A bolí to o to více, když má pocit, že mu druhý nemůže nikdy odpustit.

I na odpuštění musejí být dva

Nakonec je potřeba zeptat se sám sebe, proč nemohu partnerovi odpustit. Je to proto, že se cítím ještě příliš zraněná? Nebo je to proto, abych ho nechala ještě pykat? Aby se potom snažil ve vztahu mnohem více? Je to hněv nebo vypočítavost, co mi nedovolí odpustit? Proto je velmi důležité odpovědět si především na jednu otázku: Chci partnerovi vůbec odpustit?

Tipy, jak se naučit odpouštět

Dejte si na čas

Nikdo nečeká, že hned po odpuštění budete zase ten starý známý pár. Často je bolest už velmi hluboko a my jednoduše potřebujeme trochu času, abychom ji zpracovali a zapomněli.

Udělejte si plán

Abyste neuvízli v roli oběti a hříšníka, jakkoli hloupě to zní, je potřeba si určit několik pravidel nebo způsobů chování.

Vyměňte si úhel pohledu

Pokuste se vžít do role toho druhého. Je to jednoduchý, ale velmi účinný prostředek, jak prověřit svoje jednání. Jak se asi ten druhý cítí, když jednám tak nebo onak?

Odpuštění na obou stranách

Odpustit nemusí jen ten, komu bylo ublíženo. Důležité je, aby si dokázal odpustit i ten, co si odpuštění zaslouží. A to vůbec není tak jednoduché, jak to zní.

Odpuštění z lásky

Nakonec není žádný lepší důvod někomu odpustit než vzájemná náklonnost. Ukázat tomu druhému, že mi stojí za to, za něj bojovat, i když udělal chybu. A důvěru, kterou mu dáte, je jako ten největší dar.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat