Neustálé obviňování se ve vztahu vede k jeho konci

03.10.2022 | Vztahy

Za všechno můžeš jen a jen ty! Taková věta zabolí. Viní vás partner ze špatné výchovy dětí, nízké životní úrovně, nedostatku financí i neuspokojivého sexuálního života, aniž si sám přiznal, že někde udělal chybu? Takhle si ujasníte, kde a v čem je pravda!

Neustálé obviňování ve vztahu, kdy jeden z partnerů tomu druhému nedá nic zadarmo, je skutečně toxická a vyčerpávající věc. Máte pocit, že ať uděláte, co uděláte, příteli nebo manželovi to nikdy není dost dobré, s čímž se snižuje důvěra v celé partnerství i sebe v sama. Lze s tím něco dělat (1)?

Proč a kdy to vlastně celé vzniká?

Obviňování je vlastně pokus o útok. V některých případech však zastupuje funkci ochranného štítu. Něco se nám nelíbí, nejsme s tím smíření, leckdy se i bojíme podívat do vlastního nitra, proto radši vinu hodíme na druhého. Vlastně se jedná o jeden z nejběžnějších typů nedorozumění ve vztazích. K tomu, aby kvůli neustálým (a pro vás nevhodným) výrokům nedošlo k rozchodu, je zapotřebí jednat.

V první řadě svému partnerovi s klidem a upřímně řekněte, jak se cítíte, když vás z něčeho osočuje. Tenhle krok bývá nejvíce bolestivý, ale zároveň i nejvíce léčivý. Nejdřív se totiž zdá, že se nedokážete otevřít někomu, kdo vás kupříkladu uráží. Podvědomě riskujete, že zase dostanete slovní facku.

Sdílením svých pocitů se můžete stát zranitelnými, ale zároveň volnými. Nechte partnera, aby porozuměl dopadům a následkům toho, co dělá. Následně na to ho požádejte, aby vám řekl, co má na srdci. Jaké věci mu konkrétně vadí? A proč zvyšuje hlas?

Nespravedlnost jako signál k odvaze

Přijetí informací je důležitou součástí poznání toho, proč se takové věci dějí. Několikrát protějšek upozorněte, že chcete, aby tato diskuse byla dialogem – nikoli útokem a hádkou. Bude-li mít konstruktivní připomínky, zamyslete se nad nimi. V opačném případě, tedy pokud výtky zveličuje, přikrášluje, a dokonce si je i vymýšlí, může jeho chování být součástí problematičtějšího vzorce chování.

Protějšek si z vás dělá boxovací pytel a léčí si vlastní frustrace, což naznačuje emocionální zneužívání. Ve hře je i porucha jeho osobnosti. Pak je důležité najít pomoc a především se zbavit nepříjemných pocitů, které do vás manipulátor zasel. Obraťte se na skutečně prověřeného terapeuta, který vám pomůže s léčbou, a zvažte, jestli pro vás nebude lepší sbalit si kufry.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4573463/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat