Manželství na etapy

10.09.2020 | Vztahy

Žádné manželství není natolik dokonalé, aby se v něm neobjevily menší či větší trhlinky. Pochopení jeho různých fází, kterými prochází, vás může navigovat. Lépe pak poznáte, co zrovna potřebuje. Vybudujete silnější a harmoničtější vztah!

Život jako takový má různé etapy, se kterými se člověk chtě nechtě seznámí. Ale to samé se týká i vztahů. I ty se postupně vyvíjejí, slábnou a zesilují. Jak moc se jich dotýká čas? Láska má celkem sedm etap, z nichž některé z nich jsou velmi rizikové!

První fáze manželství: vášeň

Líbánky jako z filmu trvají několik měsíců. Maximálně do dvou let však fascinace partnerem vyšumí. To ale nic nemění na tom, že počáteční fáze vztahu a manželství je plná mozkových chemikálií a poblouznění. Přehlížíte varovné signály.

Druhá fáze manželství: realizace

V této fázi končí líbánky a začíná reálný život. Zjišťujete, že protějšek není schopný dát špinavé nádobí do myčky a začíná vám vadit jeho paličatost/chamtivost/ego/styl oblékání. Na řadu přichází první zklamání a konflikty, které jsou pro toto období nevyhnutelné, neboť každý z páru dělá první kroky k vzájemnému přijímání partnera a celého vztahu. Vlastně je to jedna z nejtěžších zkoušek, jež některé dvojice neustojí. A drama pokračuje.

Třetí fáze manželství: povstání

Boj o moc. Přesně to charakterizuje třetí fázi manželství, během které si uvědomujete, že přicházíte o některé přátele a koníčky. Perete špinavé spodní prádlo, uklízíte pastu v umyvadle, spěcháte domů z práce uvařit večeři, kterou protějšek vyžaduje. Odborníci říkají, že povstání je vždy nevyhnutelné. Přistoupíte na podmínky, vyříkáte si, co od manželství chcete, a jste schopni spolu mluvit? Pak máte šanci na přežití.

Čtvrtá fáze manželství: spolupráce

Jak manželství postupuje, komplikuje se. Kariéra roste, domy se zvětšují, osobní závazky narůstají, zvyšuje se touha po dětech.  V etapě spolupráce vztah připomíná spíš formu podnikání. Všechny ty hypotéky a investice symbolizují tlak, ale i stabilitu a jakési základy „společného projektu“. Usilujete o splacení svých dluhů a začnete vychovávat potomky.  Pro oba je to nová životní role.

Pátá fáze manželství: krize středního věku a syndrom prázdného hnízda

Pokud máte děti, fáze spolupráce často trvá 10 až 20 let. Jenže najednou je u konce. Máte nastavenou kariéru, děti už vás tolik nepotřebují, hypotéka je (téměř) splacená. Co teď? U šťastných párů je čas znovu se navzájem ocenit, nikoli jako rodiče a životní kolegové, ale jako milenci a přátelé. Ovšem pozor. Jakkoli krásně to zní, vzniká riziko rozpadu vztahu. Na lásce je třeba pracovat a při páté fázi partnerství je nutné zvládnout rozčarování z krize středního věku a toho, že děti vylétly z hnízda.

Šestá fáze manželství: výbuch

Ztráta zaměstnání, zdravotní problémy, finanční potíže, smrt vlastních rodičů a další nepříjemné situace mohou vztah negativně ovlivnit. Realita je taková, že manželství, které je konfrontováno s osobní krizí, bývá zdrojem útěchy –⁠  nebo naopak potíží a stresu.

Sedmá fáze manželství: dokončení

Výsledky různých průzkumů poukazují na to, že se kvalita manželství po několika desetiletích soužití páru zkvalitňuje. Prý je to tím, že se partneři dokonale znají a tolerují. Radost z vnoučat a znovuobjevených koníčků (kupříkladu péče o zahradu) dodává zkušeným dvojicím nový impulz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat