Špatné svědomí je kontraproduktivní

Je jedno, jestli jde o hádku v práci, že má manžel blbou náladu nebo děti špatné známky – ženy mají zkrátka tendence cítit se za všechno a všechny odpovědně a provinile. Proto je nejvyšší čas s tím přestat. Je to totiž ztráta času.

Podle ankety by si polovina žen přála čokoládu bez cukru a třetina brambůrky bez tuku. A pak taky být fit i bez tréninku. Proč? Protože se neustále cítí špatně. Protože dělají věci, kterých potom litují. Protože mají až příliš často špatné svědomí.

Hledání viny je kontraproduktivní

Která z nás to nezná? Ať už jde o podrážděnou kamarádku, vystresovaného manžela nebo nevyspalé děti. Všechny tíhneme k tomu, nejdříve zjistit, jestli to všechno nemáme náhodou na svědomí my. Neřekla jsem něco špatně? Možná si toho manžel bere kvůli mně hodně… A nepřetěžuju ty děti moc? A přitom, když si to teď čtete, tak si říkáte, jak absurdně to zní. A opravdu – hledání viny je prostě k ničemu. Samozřejmě trocha sebereflexe neuškodí, ale sebetrýzeň už ne. Jen vás stojí čas a nervy.

Přestaňte s tím hned teď

Když už víte, jak hloupě to zní, je nejvyšší čas s tím nesmyslem přestat. A úplně první opatření je: Přestat se neustále a za všechno omlouvat. Jediné, čeho zbytečnými omluvami docílíte, bude to, že si ostatní pomyslí, že opravdu nemáte čisté svědomí. Když zapomenete uklidit po jednání hrníček od kafe, je jednodušší ho uklidit druhý den – bez zbytečných řečí a dlouhosáhlých omluv, jako byste přejeli kočku vaší šéfky (a i v tomhle případě doporučujeme raději mlčet).

Zahoďte pocit odpovědnosti

Pokuste se „neplakat nad rozlitým mlékem“. Co se stalo, se zkrátka stalo a většinou vás nikdo kromě vás samotných nepotrestá. Když si dáte o kousek čokolády víc, určitě nepůjdete do vězení. A když řeknete něco nevhodného, pravděpodobně se ani nepropadnete do země… Možná se někdo naštve, a možná taky ne. Jisté ale je, že vy nejste odpovědná za pocity ostatních. V každém případě je naprostá ztráta času i byť jen vteřinu přemýšlet o věcech, které už změnit nelze.

Nikdy ničeho nelitujte

A než se naučíte být odpovědná jen sama za sebe (a eventulně za nezletilé děti), užívejte si všeho, čeho můžete později litovat. Bez špatného svědomí si dejte další kousek čokolády, dětem pusťte televizi, nebo dovolte hrát hry, pusťte si nahlas oblíbenou písničku a dopřejte si i chipsy s tukem! Protože kdo nikdy nelitoval, pořádně nežil!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat