Z bolestného rozchodu vás dostane běh

Tak nějak nedobrovolně a nečekaně jste se ocitli v kategorii single nezadaných? Možná máte vztek, možná cítíte bolest, smutek a prázdnotu. Buď jak buď, cesta k úlevě vede běžeckou stezkou. Vydáte se po ní, nebo se budete dál utápět v žalu?

Stejně jako láska, tak i rozchody k životu patří. Ostatně, kdo z nás ze vztahu už někdy „nedostal výpověď“? A teď si představte, že po ztrátě milované osoby bývá člověk traumatizovaný až 18 měsíců. Alespoň tak nějak dobu rekonvalescence zlomeného srdce vypočítali američtí vědci. Kéž by se proces zotavení dal nějak uspíšit! Ale počkat, jistá možnost tu prý je. Jen se při ní jeden trochu zapotí…

Klusem k rychlému uzdravení

Běh patří mezi nejpopulárnější sporty současnosti. A dost možná i nejzdravější. Vždyť přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému, zoceluje imunitu a prospívá kostem. Také zeštíhluje a zpevňuje tělesné křivky, zkvalitňuje spánek, upevňuje kognitivní funkce a zpomaluje stárnutí pokožky. Výhod má ale podstatně víc. Stále častěji se totiž ukazuje, že tlumí emocionální utrpení, jež lidé po ukončení partnerského svazku pociťují. Jak je to možné? A funguje to na všechny zhrzené, nebo má někdo výjimku?

Za vším hledej hormony

Abychom pochopili terapeutické přínosy běhání, musíme se vydat po stopách endorfinů neboli šťastných hormonů. Ty se během této aktivity uvolňují do těla i mozku ostošest, přičemž zmírňují depresi, potlačují strach a navozují blažené pocity uklidnění. Sdělují to tak závěry jisté zahraniční studie, které v krátkém přehledu zveřejnil odborný magazín Journal of Neuroscience. Rovněž se z nich dozvídáme, že běh zaměstnává mysl důkladněji než jiné méně intenzivní formy cvičení, zatímco působí jako famózní posilovač sebeúcty. Z jeho pozitiv se podle expertů mohou těšit staří, mladí, trénovaní i absolutní sportovní začátečníci. Všem prý i dvacetiminutový klus v mírném tempu poskytne ulevující první pomoc!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat