S novým rokem ukončete nespokojené vztahy

20.01.2021 | Vztahy

Deprese, tloustnutí či naopak rapidní úbytky na váze, srdce inklinující k infarktům nebo gynekologické problémy. Za tohle všechno může nespokojenost ve vztahu, která se prvotně projevuje fyzickým i emocionálním vyčerpáním. Nenechte to dojít tak daleko a rozejděte se. Kdy jindy, když ne teď?

Lidé si běžně ke konci starého roku dávají motivační předsevzetí. Někteří si svůj cíl stanoví později, tedy až nyní, v lednu roku nového. Možná že i vy přemýšlíte o tom, co letos změnit a kam se posunout. Pokud žijete v toxickém vztahu, můžete rozpoznat některé z těchto znaků, a to přímo v sobě, ve svém partnerovi nebo ve vztahu samotném. Ukončíte nefunkční partnerství, které se projevuje následujícím způsoby?

Dlouhodobý stres

Zase vás bolí žaludek při pomyšlení, co druhý z dvojice bude chtít rozebírat? Na klidný večer s ním si už ani nepamatujete a vaše mysl je již dlouhé týdny a měsíce zahlcena spíš negativními zážitky a zkušenostmi? Vaše soužití je všechno, jen ne funkční.

Nedostatek podpory

Zdravé vztahy jsou založeny na tom, že partnerovi úspěch nezávidíte, ale přejete. Chcete ho vidět šťastného a spokojeného, nicméně jakmile se partnerství stane komplikované, jeden z páru v tom druhém vidí spíš problém a konkurenci. V případě, že vás protějšek nepodporuje, nekryje vám záda, a navíc vaše posuny v kariéře, zdravotním stavu a jiných oblastech života kritizuje, není to dobré znamení.

Špatná, či rovnou hanlivá komunikace

Místo abyste se k sobě chovali laskavě, je většina vašich rozhovorů plná sarkasmu, opovržení a zjevného nepřátelství. Situace je dokonce tak kritická, že si vulgárně nadáváte, což je začátek konce. Ani takový vztah nemá s harmonií a dobrými životními podmínkami co dělat.

Přehnaná žárlivost

Říká se, že kdo nežárlí, nemiluje. Zdravá žárlivost je normální, ale nic se nemá přehánět. Jestli vás pohltí a ovládne natolik, že nemůžete myslet na nic jiného, než že vás protějšek podvádí (byť k tomu není důvod), problém je ve vás, ne v něm samotném. I tohle je třeba v rámci partnerství řešit, neboť protějšek dřív či později udusíte. Nebo on vás, pokud vám zakazuje stýkat se s přáteli či mít koníčky mimo domov. Manipulace a neustálá kontrola přispívají k toxicitě ve vztahu.

Ignorování potřeb

Vy toužíte, aby alespoň v sobotu dopoledne byl s vámi, ale on o tom nechce ani slyšet. Má svůj svět a nehodlá ustoupit ani slyšet o nějakém kompromisu. Věty většinou začíná stylem „já chci“. Nebylo by lepší najít si někoho, kdo bude používat spíš osobní zájmeno „my“?

Odpor

Den po dni, souběžně s přetrvávajícími konflikty a výměnami názorů, se obvykle nahromadí zášť k partnerovi, stejně jako frustrace z domácího prostředí. Propast mezi vámi a protějškem se zvětšuje, až získá podobu odporu. Je-li tomu tak, nemá cenu ve vztahu dál setrvávat. Jedinou výjimkou je oboustranná dohoda a ochota vás obou. Pár, který se chce změnit a postupuje jako tým, má šanci na záchranu, jinak je to mlácení prázdné slámy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat