Nejlepší medicínou na světě je láska

Ochrání vás před rýmou, rány zhojí mnohem rychleji a prodlužuje život – vědci přicházejí se stále více důkazy o tom, jak nejkrásnější pocit na světě posiluje naše zdraví. A to nejlepší – využít jejích zázračných účinků mohou úplně všichni.

Je až skoro těžké uvěřit, jaký je mezi tělem a duší soulad. Kdo by si pomyslel, že osamělost je pro lidské zdraví stejně škodlivá jako třeba kouření? A že pocit izolace zvyšuje riziko onemocnění více než nadváha nebo nedostatek pohybu? Tak přesně k těmto výsledkům došli vědci brighamské univerzity v americkém státě Utah, po tom, co vyhodnotili 148 studií. Ale vlastně žádného vědeckého vysvětlení není potřeba k tomu, abyste pochopili, jak naše emoce ovlivňují naše zdraví. Stačí si uvědomit, co se děje v těle, když se mazlíte s dítětem nebo si užíváte blízkosti partnera. A nemusíte se ani dotýkat, mnohdy k dobrému pocitu pomůže jen zamilovaný pohled nebo společný smích.

Za potížemi bez jasného vysvětlení je psychika

Experti odhadují, že třetina až polovina všech pacientů, kteří jsou v současnosti ošetřeni v ordinacích nebo klinikách, trpí psychosomatickou poruchou. To znamená, že je bolí hlava, buší srdce, bolí záda nebo mají žaludeční křeče – ale pro konkrétní potíže není možné najít žádné konkrétní organické příčiny. A takovým lidem pak nepomohou ani operace ani léky. To, co opravdu potřebují, je zkrátka a jednoduše dobrý pocit.

Účinky lásky jsou měřitelné

Už ani striktně vědecky zaměření lékaři nepochybují o úzkém vztahu mezi tělem a duší. Nejnovější poznatky dokonce přicházejí s revolucí. Podle oboru psycho-neuro-imunilogie totiž neexistují čistě psychická nebo čistě organická onemocnění. Každý z vlastní zkušenosti ví, jak neklidné tělo může být při vyplavování stresového hormonu adrenalinu. Tenhle pinpong mezi pocity a zdravím se dá dokonce změřit – u pacientů s vysokým krevním tlakem se ukázalo, že milující péče partnera dokáže uzdravit srdce a cévy. Zažívané štěstí posiluje imunitní systém, dokáže pozitivně ovlivnit průběh chronického onemocnění, chránit mozek a snižovat bolest stejně jako deprese.

Sexem ke štěstí

Ale i tělesná láska dokáže aktivovat naše léčebné procesy. Tak působí koktejl mazlícího hormonu oxytocinu, antistresového hormonu prolaktinu a hormonu štěstí serotoninu jako prostředek proti bolesti. Studie navíc ukazují, že hormon dopamin, který se v těle vylučuje při sexu, dokáže potlačit vliv stresu na asi dvě hodiny.

Ovšem z léčivých účinků lásky mohou profitovat i nezadaní. Už po 15 minutách hraní si se psem vyplavuje tělo ve zvýšeném množství hormony štěstí dopamin a serotonin a snižuje hladinu kortizolu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat