Jemná znamení toho, že vás někdo obtěžuje

02.04.2021 | Vztahy

Když vás někdo pevně chytí za ruku a stiskne ji proti vaší vůli, ihned poznáte, že se děje něco, co si nepřejete. Takové chování snadno vyhodnotíte jako nátlak. Některé příznaky obtěžování však na první pohled patrné nejsou. Ve skutečnosti bývají tak jemné, že je ze začátku vůbec nemusíte vnímat. Odhalíte svého nepřítele, dokud je čas?

Jistě se shodneme na tom, že využívání emocí a nejistoty lidí ke krmení vlastní sebeúcty je špatné a nežádoucí. Člověk však obvykle něco takového nevnímá, dokud sám není obětí nátlaku a obtěžování, jež se nejdřív může jevit jako nevinná hra. Co dělá ten, který se na vás nalepil a postupně svírá ruku okolo vašeho krku? Postupujte systematicky.

Vyžaduje příliš mnoho pozornosti

Není den, kdy by vám na profilu nepřistál nějaký ten lajk, komentář, fotka, video nebo gif. Dotyčná osoba se vás pořád na něco ptá, vyhledává kontakt a druhým dechem se omlouvá, protože „není nikdo“, komu by se mohla svěřit, požádat o radu, vypovídat se… Hraje na city a vydírá, což vám zpravidla dojde o několik týdnů nebo měsíců později. Přerušíte-li s ní kontakt, často se na chvíli odmlčí, ale většinou se o pozornost přihlásí zpátky – s větší razancí a důsledností. Pokuste se od ní distancovat.

Chce si vás nechat jen pro sebe

„Tenhle nemá rozum, tamten tě nikdy nepochopí.“ Obtěžovatel s manipulativními sklony se snaží, aby ve vašich očích byl jedinou možnou (a pochopitelně i nejlepší) variantou pro přátelství či vztah. Všechny od vás odhání, na nikom nenechá nitku suchou, málokdo je pro něj, a tedy i pro vás, dost dobrý. Vlastně si vás chová jako zvíře na porážku. Pokud máte utrpět psychickou nebo fyzickou újmu, tak jedině od něj.

Nespravedlivě obviňuje

„Já za to nemůžu to ty. Kdyby nebylo tvého zkratu, nikdy jsme to nemuseli řešit.“ Pijavice nespravedlivě obviňuje a vyvolává falešné pocity viny. „Já nic, já muzikant.“ Nesedněte jí na špek a stůjte si za svými názory i postoji. Není to vaše matka, aby bylo nutné s ní vyjednávat o tom, co si smíte a nesmíte dovolit.

Dělá pořád dokola ty samé věci

Už jednou, dvakrát, desetkrát jste se zmínili, že si nepřejete, aby vám někdo volal po jedenácté večer nebo neohlášeně čekal před prací. Taky několikrát padlo, že běhat chodíte nejradši o samotě, přesto se daná osoba tváří, že to neslyšela, a stejně se vás zeptá, kdy příště půjdete spolu. Ignoruje totiž vás osobní prostor, nereaguje na vyslovená přání a obavy, ale jakmile na to upozorníte, snaží se použít nějaký vtip a hodit své chování do autu. Navzdory tomu, že se kvůli ní cítíte nepohodlně, „jede si to svoje“ a zdá se, že ani nehodlá přestat. Zkuste vůči ní použít větší důslednost a otevřeně se ohraďte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat