Pro a proti polyamorního vztahu

07.04.2021 | Vztahy

Z náruče do náruče, z postele do postele. Více je lepší než méně. Nebo aspoň takhle to cítí ti, kdo vedle stávajícího partnera mají ještě jednu či třeba dvě známosti. Co mnoholáska dává a naopak bere? 

I když soužití ve třech, čtyřech i více lidech není žádnou novinkou, v poslední době se k němu hlásí čím dál víc lidí – včetně těch mediálně známých. Dva životní partnery již v minulosti přiznala sexkoučka Julie Gaia Poupětová (43), v současnosti otevřený vztah vůči nemonogamním vztahům odhalila i mladá herečka Tereza Těžká (25), která na svůj instagramový profil napsala výmluvné sdělení: „Jsme tři, občas dva a občas dvě a občas dva.“  Je to bláznovství, šílenost, nebo jen výstřelek?

Tak ruce mi dej a pojď ke mně blíž

Ve skutečnosti se udává, že až pět procent lidí žijících v páru má od svého oficiálního druha povolení najít si někoho dalšího. Pro tyto jedince je charakteristické, že o svých vztazích mluví otevřeně, komunikují a většinou se nezaobírají takovými „malichernostmi“, jako je nevěra. Zkrátka si užívají toho, co jim život nabízí. Z jisté studie, které se zúčastnilo pět tisíc polyamorních jedinců, také vzešlo, že bytí ve více lidech je bližší vzdělanějším osobám s magisterskými a doktorskými tituly. Ať je to jak chce, polyamorie přináší jistá pro a proti.

Podpora „komunity“ jako bonus

Ve dvou se to lépe táhne, říká se. A co když jsou na problémy rovnou tři? Vyšší počet osob, větší podpora. Polyamorie je vlastně komunita, která nabízí prostor pro společnou práci, emoce, otevřenost a komunikaci, popřípadě i nižší životní náklady, kupříkladu tehdy, když se lidé sestěhují do společné domácnosti.

V závislosti na tom, jak se „původní“ pár dohodne na pravidlech, je soužití ve vícero lidech i o nabírání sexuálních zkušeností, variabilitě a obohacování o nové milostné techniky a zážitky. Další plus představuje fakt, že podle studií se příznivci polyamorie chovají zodpovědně a při milování častěji používají prezervativy. Každý účastník si je tak vědom toho, že by jeho nezodpovědné chování komunitu mohlo ohrozit.

Odvrácená strana ráje? Opovržení!

Mezi negativní stránky patří postoj veřejnosti, která obecně řeší, že tradiční model partnerství vypadá úplně jinak. Pak je tu taky žárlivost. Nic nenaznačuje tomu, že by polyamorní lidé vůči ní byli nějak imunní. Žárlí, akorát o svých pocitech evidentně umí mluvit lépe než kdokoli jiný. To ale neznamená, že se vazby v „multivztazích“ nemohou narušit.

Jak to bude dál?

Uvedený životní styl pochopitelně není pro každého. Při výčtu pozitiv i negativ si jeden klepe na čelo, ten druhý se naopak potutelně usmívá. Odborníci na vztahy se však shodují, že polyamorie je natolik složitá a časově náročná věc, že pravděpodobně nikdy nezastíní sériovou monogamii. Spíš stále bude existovat jako jedna z alternativ bytí, kterou lidé v určitých fázích svého života dočasně vyzkoušejí. Nemělo by se tak stát, že by se klasický vzorec rodiny nějak narušil.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat