Láska a touha jsou dvě diametrálně rozdílné věci

02.06.2021 | Vztahy

Milujete, toužíte, nebo snad obojí najednou? V romantice a pouhém sexuálním zájmu existují určité rozdíly, které někteří lidé vůbec nevnímají. Třeba k nim patříte i vy! Rozeznáte jedno od druhého?

Sex bez hluboké lásky je možný. Stačí, když mezi dvěma jedinci přeskočí jiskra –⁠ a milování je na světě. Bez sladkých řečiček, dárků a touhy po něčem dlouhodobém. Ne každý na tenhle způsob fyzického kontaktu má, ale děje se to. A jak je to s láskou?

Rozdíly v potřebách

„Láska a touha jsou ze své podstaty neslučitelné, ale některé studie zjistily, že zejména ženy mají sklon vnímat lásku a touhu jako jedno,“ říká belgická psychoterapeutka Esther Perel. Chtíč (touha) se přitom pozná tak, že když myslíte na nějakou osobu, primárně se vám vybavuje sex s ní.

Nemáte žádné významné plány, nepředstavujete si, že s dotyčným začnete žít, vidíte jen sebe a jeho – v choulostivých (upřímně řečeno povrchních) situacích. Jedná-li se o lásku, jsou motivy hlubší. S objektem si povídáte, držíte se za ruku, v mysli vám dělá dobře pouhá jeho přítomnost (fyzický kontakt je už jen bonusem). Pro uskutečnění pohlavního styku ale stačí vnímat buď jedno, nebo druhé. Co se však týče výsledku, už je to jiná „písnička“.

Šup sem, šup tam. A co dál?

Nový výzkum v časopise Journal of Sex & Marital Therapy, kterého se zúčastnilo 180 heterosexuálních jedinců, potvrdil, že láska i touha mohou mít vliv na zapojení se do sexuální aktivity, a dokonce i na to, jak moc si někdo sex užívá. Účastníci nejprve uvedli, že nízká sexuální touha je jedním z největších problémů, které se nejobtížněji řeší. Ve dnech, kdy je sexuální zájem vyšší, pochopitelně není problém se s někým vyspat, nicméně v případě, že k milenci nechováte hlubší city, tak ani prožitky nejsou na úrovni vysokého uspokojení.

A to se týká mužů i žen, přestože někteří vědci používají romantickou lásku a vášnivou sexuální touhu jako synonyma. Není to tak, i když nutno podotknou, že v dlouhodobých vztazích konkrétně pánové na city a sex pohlížejí jinak.

Romantická duše chce romantické věci

Ze studií vyplývá, že jakmile opadne počáteční zamilovanost (obvykle to bývá po jednom roce od seznámení), u žen klesá sexuální spokojenost vinou toho, že již nejsou tak zamilované. Dámy totiž na lásku kladou větší důraz a kvalitu milování často hodnotí podle všech těch hezkých (ale dočasných) emocí. Muži, ač už nemají „motýli v břiše“ a samou nervozitou se jim nepotí ruce jako na začátku, to zase tolik neřeší, umí si sex užít i tak.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat