Péči o partnera v depresi je třeba dávkovat

30.06.2021 | Vztahy

Přišel o práci, má zdravotní problém a vinou toho s ním v poslední době vůbec není řeč. Vám ale záleží na tom, jak se partner cítí, proto se ho snažíte povzbudit. Jenže pozor, aby to nebylo kontraproduktivní! I starostlivá péče se musí dávkovat správným způsobem. Vyhněte se těmto zavádějícím větám!

Často je těžké ze sebe vysoukat něco smysluplného a povzbudivého, když partnera vidíte, jak se trápí. Navíc platí, že zrovna muži mohou být na určité reakce trochu citlivější, přece jen nejsou tak zvyklí své city vyjadřovat a již od raného věku jim je vštěpováno, že „velcí kluci přece nepláčou“. Tak jak se k nim chovat? Tyhle věci zlomenému příteli nebo manželovi určitě neříkejte, prohloubí to jeho depresivní stavy!

Jsi chlap, ne, to dáš!

Muž má být především mužem. Silným, statečným a neohroženým. Tedy aspoň tohle z něj dělají tradiční genderové role platné věky věků. Výsledkem tohoto rozdělení na „silnější“ a „slabší“ pohlaví je to, že se muži za své pocity stydí. Obávají se, že když je dají najevo, tak v očích ostatních klesnou. Z tohoto důvodu jim nedávejte nevyžádané rady a neurčujte, co by z pozice samce měli a neměli dělat. Spíš se staňte jejich spojencem.

Na tvém místě bych nevěděla, co dělat

Ale no tak, váš partner snad už ví, co je teď správné, když ho válcují emoce a sám netuší, co se sebou? Podobná věta ho spíš utvrdí v tom, že je na celou věc úplně sám a vy se spoléháte, že najde řešení za vás oba. Zkuste to jinak. Prokažte zájem, vyslechněte ho a popřípadě se zeptejte, zda stojí o váš osobní názor.

Ty s tím naděláš, jsou horší věci!

Protějšek se trápí, a to z nějakého důvodu. Jeho problém nezlehčujte, určitě pro něj má zásadní význam, jinak by se neuzavíral do sebe, netrpěl na výkyvy nálad a sem tam nevybouchnul jako papiňák. Je podrážděný, no dobře. Zlobí se a není ve své kůži. Nemoralizujte, nebagatelizujte, obejměte ho na znamení tichého a pevného spojenectví. Někdy právě ticho je tím nejlepším lékem.

Tak to jsme teda kvůli tobě úplně v háji

Za každou cenu zůstávejte pozitivní a snažte se partnerovi podsouvat, čeho už jste společně dosáhli a co hezkého vás ještě čeká. Přijdou nové pracovní nabídky, konečně je tu čas užít si nějaký svůj koníček, dovolenou, děti… Soustřeďte se na kladné věci a připomínejte mu, že nic není tak horké, jak se zdá. Ostatně, vy přece taky můžete přiložit ruku k dílu. Pokud o to partner stojí, poptáte se svých známých a oprášíte staré kontakty, ke své práci si najdete ještě jednu na částečný úvazek… I kdyby se nic z toho nepodařilo uskutečnit, mějte vize. Zdrcený protějšek potřebuje povzbudit, ne prohlubovat sebelítost.

Zdroj: Názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat