Pro krizi je typické zkracování vlasů

Jednou k tomu dojdeme všechny – máme všeho plné zuby! A nakonec zavoláme kadeřníkovi, abychom mu řekly, ať nám zkrátí vlasy. Proč?

Proč si v krizi zkracujeme vlasy? Protože když nás všechno kolem štve, je na čase se změnit. A změna účesu je to nejjednodušší.

Je potřeba se ale ptát, co stojí za tou často unáhlenou touhou po radikální změně. Možná zjistíte, že vás štve váš šéf, odstěhovaly se děti, ráda byste změnila práci nebo jste právě zjistila, že vás manžel podvádí s mladšími ženami…

A pak je možná lepší se na tu radikální změnu tak jednu nebo dvě noci vyspat. Nakonec asi zjistíte, že nepotřebujete krátký sestřih, ale spíš nového chlapa. 

Nový začátek

Udělala jsem to pro sebe,“ jsou poslední slova Keri Russell ve slavné scéně z filmu „Felicity“, než si ustřihne své dlouhé kadeře. Titulní hrdinka Felicity Porter se rozhodne udělat tento drastický krok po rozchodu se svým přítelem. Krátký střih se tak stal symbolem nového začátku. Znamená to posílení. A je dokonalým popkulturním znázorněním fenoménu stříhání vlasů po rozchodu.

Po-rozchodové účesy

Ještě před touto nezapomenutelnou scénou z roku 1999 a po ní si ženy po rozchodu ostříhaly vlasy. Na Instagramu najdete stovky fotografií žen dokumentujících svoji změnu pod hashtagem #breakuphair. Nemluvě o radikálním, novém vzhledu, který očekáváme po rozchodu s našimi idoly celebrit. Ale proč se zdá, že ženy jsou první, kdo běží ke kadeřníkovi, když se cítí opuštěné nebo jsou po rozchodu?

 

Proč měníme účes částečně souvisí s tím, jak moc používáme ženský vzhled jako měřítko pro život. Radikální změna vzhledu může být pro ženu způsobem, jak dát vnějšímu světu najevo, že mění svůj život – nebo alespoň chce. Žena, která po rozchodu nosí krátký účes místo dlouhých vlasů, se může také vzbouřit proti očekáváním tradičních standardů krásy a genderových rolí. Druh vzpoury.

Touha po vlastní svobodě

I když impulzivní akce nemůže vyřešit všechny problémy, pomáhá mnohým zvládnout rozchod a jít dál. Když uděláte tento krok, měli byste si vybrat vzhled, ve kterém se cítíte pohodlně.

Nejčastěji je tento krok spojen se ženami, protože nic není tak úzce spojeno s konceptem ženskosti jako účes. Reakce kamarádky Ve Felicity na její nový vzhled dobře shrnuje rozšířený pocit:  „Muži budou ten účes nenávidět“.

Ostříhání vlasů – a tím vzpoura proti tradičním ženským ideálům krásy – je klasický způsob, jak se osvobodit od podřízenosti. Když mají ženy rozchod za sebou, nechtějí jen nový účes, chtějí dostat příležitost znovu prožít svou individualitu a svobodu. Něco, co jim možná ve vztahu chybělo.

Zdroj: názory autora, https://repeller.com/impulsive-haircut-reasons/, https://www.stylist.co.uk/beauty/short-hair-psychology/544830







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat