Překonejte svoji osamělost

Pocit osamělosti není příjemný pocit – důvod pro to, naučit se ji překonávat. Jak to zajistit a co všechno byste o pocitu osamělosti měli vědět?

„Nikdo mi nerozumí.“ „Nikdo mě nemá rád.“ „Nikoho nezajímám.“ „Nikdo mě nepotřebuje.“ „Kdybych nebyl, bylo by to každému jedno.“ Věřte, nebo ne, ale takové myšlenky má občas každý. Jsou to typické myšlenky osamělosti. Na druhé straně je to pocit, který spojuje – znají ho totiž všichni…

Osamělost je podobný pocit jako žárlivost, strach, hněv, bolest a další podobné pocity – a je zatraceně nepříjemné a obtížné je snášet. Ovšem mají svůj účel a pomáhají nám udržet náš život z dlouhodobého hlediska šťastný.

Proč se cítíme osamělí

Občas k pocitu osamělosti vedou velké změny v našem životě – ať už je to stěhování, změna zaměstnání, syndrom prázdného hnízda, rozchod, ztráta příbuzných nebo přátel. Ve všech případech se mění naše známé prostředí a prázdnota a osamělost, kterou pak cítíme, znamená, že nám chybí někdo nebo něco, co v našich životech hrálo významnou úlohu.

Ovšem i bez velkých a drastických změn nás může osamělost přepadnout. Pak jsou příčinou naše dlouhodobě neuspokojené potřeby jako je respekt, uznání, přátelství a láska. Pak dává smysl řešit naši životní situaci a vztahy a hledat změnu.

Osamělost, nebo samota?

Samota a osamělost se od sebe liší. Manželka a matka tří dětí se může cítit stejně osaměle jako svobodná a bezdětná slečna. A 74letá vdova, která tráví celé dny prohlížením alb, může být naopak vyrovnaná, spokojená a vůbec ne osamělá.

Samozřejmě, pravděpodobnost pocitu osamělosti je vyšší, pokud se ocitneme v jisté sociální izolaci, protože pak nám v životě chybí lidé, kteří by podpořili naše sebevědomí. Ale když budeme spokojeni sami se sebou, se zdravým sebevědomým, osamělí se cítit nebudeme. Jinými slovy – osamělost závisí více na našem vnitřním postoji a sebeúctě než na počtu našich přátel nebo obdivovatelů.

Jak osamělost překonat

Jakmile si všimneme, že přítomnost druhých příliš nevyhledáváme a naše negativní pocity nabývají na síle, měli bychom osamělosti aktivně čelit a překonat ji. Protože čím déle budeme čekat, tím těžší to bude.

Přijměte ji

Osamělý? – No a co? To se stává i těm nejlepším. Není to trest a nijak jsme si ji nezasloužili. Prvním krokem je přijmout naše pocity bez viny a přesvědčit sami sebe, že nejsme oddáni osamělosti na milost nebo nemilost.

Nejlepší přítel – já

Pokud se chcete dlouhodobě znovu dostat mezi lidi a vybudovat si k nim pozitivní vztah, je dobré začít s tím nejdříve u sebe. Uvařte si něco dobrého, oblékněte si sváteční šaty a zapalte si k večeři svíčky.

Naučte se užívat si samoty

Zní to paradoxně, když cílem je naopak sociálně se integrovat. Ale být sám a mít z toho radost, je dobrým předpokladem k překonání osamělosti.

Hledejte smysl

Cesta z osamělosti vede přes autentičnost. To znamená, že nejprve je dobré zjistit, kdo jsme a kým chceme být, než se do změny pustíme. Protože pokud se vydáme směrem, který k nám vůbec nepatří, budeme se cítit osamělí nejen na cestě, ale i v cíli.

Pravda je, že takhle to zní mnohem snadněji než ve skutečnosti. Každá změna vyžaduje vždy velké množství síly a občas mohou pomoci odborníci – i když jde „jen“ o osamělost.

Zdroj: názory autora, https://www.psychologytoday.com/us/blog/click-here-happiness/201902/feeling-lonely-discover-18-ways-overcome-loneliness, https://www.mcleanhospital.org/essential/4-steps-walk-away-loneliness







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat