Lákavé vody cizího vztahu

Podvedli byste osobu, kterou milujete? Mohli byste někomu, kdo vás podvedl, zase důvěřovat? A dá se založit vztah na nevěře?

Pro většinu je nevěra nejzávažnějším a nejškodlivějším porušením důvěry. Nicméně mnoho lidí s tím již má zkušenosti –⁠ ať už jako podváděný, podvádějící nebo svobodný, který se ocitl uprostřed milostného trojúhelníku.

Když ten druhý chybí

Sexuální terapeuti často říkají (http://assets.csom.umn.edu/assets/71520.pdf), že muži hledají blízkost prostřednictvím sexu, ženy potřebují blízkost pro sex. To znamená, že i když je blízkost u obou definována jinak –⁠ je to o blízkosti! Pokud blízkost a sounáležitost ve vztahu chybí, hledáme ji jinde. A naopak můžeme říct, že odtažitost mezi partnery je předpokladem pro hledání blízkosti u druhých.

Nejčastější příčina

Žárlivost a touha po kontrole jsou často důvody, proč se partneři začnou navzájem vzdalovat. Kromě toho se mohou partneři odcizovat například, když jeden z partnerů diskutuje o problémech s ostatními. Proto se kolegové v práci tak často nakonec sblíží intimně –⁠ pomalé sbližování a rostoucí vzájemná důvěra vytváří mezi nimi blízkost.

Páry, které se zaměřují jeden na druhého a udržují svůj vztah v každodenním životě, mají nejlepší šanci zabránit aféře. Cokoli, co posiluje pouto mezi partnery, minimalizuje riziko podvádění. 

Je vůbec možné věřit někomu, kdo jednou podváděl?

Neexistuje žádný „podváděcí“ gen. Ale pokud v podstatě postavíte své vlastní potřeby nad potřeby svého partnera, jako je tomu v případě nevěry, pravděpodobně to budete opakovat i po nevěře nebo v dalším vztahu. Měli bychom vždy dát lidem druhou šanci – ale zároveň mít na paměti, že důvody pro ukončení bývalého vztahu jsou obvykle také důvody pro ukončení nového vztahu...

Happy end – nebo ne?

Pokud věříte, že se nevěrná osoba zamiluje a vše skončí happy endem, díváte se nejspíš příliš na televizi. Je extrémně vzácné, aby se nevěra změnila v trvalý, šťastný vztah. Americká terapeutka Shelly Glass a párový terapeut John Gottman zjistili (https://gettotext.com/a-couples-therapist-explains-why-do-people-have-affairs/), že jen zlomek nevěr přechází do nového vztahu a 75 procent všech manželství, která vzniknou z nevěry, se nakonec rozvede. Samozřejmě existují páry, které jsou ve stávajících vztazích velmi nešťastní, najdou spřízněnou duši a v nevěře vlastně i celoživotní štěstí, ale je to spíše veliká výjimka. V lásce je sice možné všechno – jen ne všechno je stejně pravděpodobné.

Zdroj: názory autora, http://assets.csom.umn.edu/assets/71520.pdf, https://gettotext.com/a-couples-therapist-explains-why-do-people-have-affairs/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat