Obětí romantického podvodu

V romantických podvodech se jedná o emoční zradu a oklamání. Pokud si myslíte, že jste před něčím takovým v bezpečí, podceňujete nejen pachatele – ale i své vlastní pocity.

Anglický termín Romance Scamming, někdy také Love Scamming, odkazuje na cílený, dobře organizovaný podvod, který vychází hlavně z prostředí internetu.

Co je romantický podvod

Žena se na internetu setká s mužem, který se ukáže být jejím vysněným idolem, zamiluje se a muž jí přísahá velkou lásku. Ale pak se dostane do nouzové situace, ve které naléhavě potřebuje peníze, které mu žena ve slepé důvěře a lásce, převede – načež už nikdy o svém údajném snovém princi neuslyší (1). Takto v kostce teoreticky vypadá popis novodobého sňatkového podvodníka. Skutečnosti se to však příliš nepřibližuje – a už vůbec ne skutečným obětem. Protože věřte nebo ne – prakticky každý může padnout do léčky romantických podvodníků.

Vzájemného poznávání

Ve většině případů podvodníci kontaktují svou oběť prostřednictvím online seznamek nebo sociálních médií. Používají falešné profily, často s cizími nebo ukradenými obrázky, a vystupují jako svobodní lidé s otevřenou myslí a často velmi zajímavými životními příběhy. Muži jsou obvykle inženýři, architekti, vojáci, IT specialisté nebo lékaři a vyhledávají ženy kolem 40. Podvodnice zase často předstírají, že jsou zdravotní sestry, lékaři, učitelky nebo herečky. Ty mají spadeno zase na obzvláště bohaté muže. Komunikace s romantickými podvodníky zpravidla probíhá v angličtině, přičemž podvodníci ve znalosti jazyka skutečně vynikají (1).

Budování důvěry

Obvykle jsou romantičtí podvodníci okouzlující, výmluvní, citliví a spolehliví. Svým obětem věnují velkou pozornost a zájem a snaží se je poznat. Zároveň mají sami spoustu zajímavých věcí, které mohou vyprávět, například o své náročné profesi, vzrušujících cestách, zvláštních známých. Podvodníci také často sdílejí se svými oběťmi intimní příběh utrpení, osobní ránu osudu, která má vzbudit soucit. Peníze zpočátku nehrají žádnou roli. Se svým podvodem podvodník čeká, až si ten druhý vybuduje dostatek důvěry a emocionální vazby (2).

Fáze citového vydírání

Téma peněz přichází, když oběť požádá podvodníka o osobní schůzku. Ačkoli podvodník předstírá, že má zájem o vzájemné poznávání v reálném životě, bohužel má momentálně problém s financemi. Jak to, když je údajně inženýr nebo lékař? Snadno: Nemocná matka, které hradí lékařskou péči, sestra se třemi dětmi bez manžela, které teď pomáhá ze svého platu nebo neprokázané žhářství, které ho stálo celé jmění – prostě nezbývají peníze na vlastní zájmy, dokonce ani na návštěvu milované partnerky (2). Pokud mu nepomůže ...

Někteří romantičtí podvodníci také vyprávějí, že je okradli o papíry nebo peníze na cestě do zahraničí a že nyní naléhavě potřebují peníze nebo nový průkaz totožnosti. Ať tak či onak, profesionální podvodníci vždy přijdou s něčím, co tak dobře zapadá do příslušných kontextů a je tak přesvědčivé, že většina lidí by jim věřila. Ale jakmile na ně jejich oběti převedou částky, které žádali, romantičtí podvodníci již nedovolí, aby o nich slyšeli a není možné je dohledat (2).

Kdo se může stát obětí?

Většina lidí si myslí, že oni sami by nikdy takovému podvodu nepodlehli. Romantičtí podvodníci využívají naše typické lidské emoce a vstřícnou povahu. I když to může znít banálně, nejlepší způsob, jak se před tím chránit, je naučit se porozumět svým pocitům a posílit sebevědomí (3). 

Samozřejmě existují také obecné znaky, jako jsou pixelové obrázky nebo bujná vyznání lásky, které může romantické podvodníky odhalit. Stejně tak bychom neměli důvěřovat (nebo převádět peníze) nikomu, koho známe pouze z internetu a nikdy jsme ho neviděli. Ale v konkrétní, subjektivně vnímané situaci, ve které máme motýly v žaludku a naše fantazie i myšlenky už dávno nabyly nevídaných rozměrů, díky nimž všechny dobré úmysly a varovné signály mizí, často žádný objektivní kontrolní seznam nepomůže (3).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8542716/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254823/, (3) www.liebertpub.com/doi/10.1089/cyber.2011.0352







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat