Smysl dočasného odloučení

Láska je odpovědí na všechny otázky? Skoro. Ale co když láska zmizí, ale společná minulost a budoucnost zůstává? Může dočasné odloučení zachránit vztah? Nebo je to jen první krok k jeho konci?

Delší dobu cítíte, že vztah už není takový, jaký býval. Jenže řešení oddalujete tak dlouho, že už vlastně nevíte, jak ho vyřešit. Stručně řečeno, dočasné oddělení je jako operace, která se stala nevyhnutelnou. Páry, které se rozhodnou dočasně odloučit, touží spíše po ukončení partnerství nebo jsou v manželství nešťastné. Protože všechny pokusy o řešení konfliktů, debat a sblížení selhaly. A každý další pokus selže také, takže situace se stává nesnesitelnou a naděje na zlepšení se zmenšuje. Myšlenka dočasného odloučení je SOS lásky. Existuje však také touha a naděje, že partnerství má stále šanci. Protože láska je stále hmatatelná. Nebo proto, že vás spojuje společná minulost, společný rodinný život, společné životní projekty...

Odloučení není ukončení a vyhýbání se konfliktu neznamená, že zmizí

Ne vždy cítí oba partneři frustraci ve vztahu ve stejné míře. Návrh na "dočasné odloučení" lze chápat jako poslední šanci zastavit partnera, který se chce rozejít a přesvědčit ho o tom, že vztah za to stojí. A naopak, někdy to navrhuje partner, jehož rozhodnutí rozejít se leží na stole již delší dobu. Stydí se za konflikt a doufá, že konec tak vztahu bude méně bolestivý a hladší. To, co skončilo už dávno, se pouze odloží (1).

Dočasné odloučení může mít smysl pouze tehdy, pokud jsou oba partneři k sobě zcela upřímní. Je v pořádku být emocionálně nejistý, ale právě tyto zmatené emocionální stavy by partneři měli mezi sebou upřímně sdílet. Bez upřímnosti je dočasné odloučení fraškou hned od začátku. Navíc se jedná o obtížný společný projekt, což znamená, že se musíte dohodnout i na společných podmínkách – a to je pro partnery v jejich napjaté vztahové situaci často obtížné (1).

V odloučení by partneři měli pochopit sami sebe a poté i jeden druhého

Dočasné odloučení je oddechový čas, ve kterém si každý partner může najít cestu zpět k sobě a ano, možná i k vzájemným citům. Ale jen čas sám o sobě nic nevyléčí. Partneři se musí intenzivně zabývat sami sebou. Chodí jeden – nebo oba – na terapii, aby na sobě pracovali a vyjasnili si své emocionální světy? Dočasné odloučení znamená pouze to, že vztah je v režimu spánku. Skutečné uzdravit vztah můžete pouze jako páru – když obnovíte svůj společný život (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7390919/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat