Sňatek pod taktovkou mysli nebo lásky

Romantická představa o manželství z lásky je krásná představa. Ale co když by bylo lepší vybrat si životního partnera podle toho, jak se k sobě hodíte? Dokud nás smrt nerozdělí: Měli bychom při svatbě spíše naslouchat srdci nebo mysli?

Oženit se nebo vdát z rozumu? Protože se k sobě hodíte, máte stejné představy, protože náhodou chcete stejnou věc ve stejnou dobu na stejném místě – například dítě?

Amerického psychologa Epsteina, který provádí výzkum na toto téma na Harvardově univerzitě, to nepřekvapuje (1). Za prvé, není snadné odlišit potěšení od lásky a za druhé, šťastné manželství je výsledkem sdílených zkušeností, hodnot a životních plánů. Kromě toho je možné vzbudit láskyplné city: Pokud se muž a žena dívají hluboko do očí druhého po dobu dvou minut, jejich city se prohlubují, i když se navzájem neznají.

Manželství z lásky nebo z rozumu?

A co vyměnit nebo a dát za něj a: manželství z lásky a rozumu. Oba aspekty jsou totiž důležité. Ti, kteří se nezamilují, mohou zůstat v domě svých rodičů. Dost často je to právě to zamilování důvodem, proč se vydáváme za dobrodružstvím nového vztahu. Patří mezi ně motýli v břiše a růžové brýle.

Manželství z lásky jako koncept je ale úplně nová věc. Naši praprarodiče by se nahlas zasmáli naší romantické představě lásky. Hormony, vášeň a růžové brýle z manželství nutně nedělají stabilní základ a jsou dny, na jejichž konci to víme také. Možná to je důvod, proč se většina lidí nejprve sestěhuje dohromady, tráví spolu čas a zjišťuje, jestli je možné druhého milovat i v každodenním životě.

Musí to být vždy vášeň, která vás přivede k této recenzi partnera? Upřímně už tomu nevěřím. To, co nakonec zbývá, je především přátelství, laskavost, shovívavost a společný hodnotový systém. A ano, samozřejmě, sex je důležitý. Ale kdo říká, že z rozumu si musíte vzít pana Ošklivého? Kdybychom se s Georgem Clooneym k sobě dobře hodili, vzala bych si ho bez mrknutí oka – kdybych vedle sebe neměla pana Božského… 

Zdroj: názory autora, (1) www.chaplains.harvard.edu/people/greg-epstein







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat