Přežít rozchod s grácií

Když skončí vztah a láska zmizí, není vůbec nic neobvyklého, že se celý náš svět rozpadne. Existuje však naděje, že z bolesti vyjdeme silnější než předtím.

Na začátek je nutné říct, že překonat rozchod vyžaduje čas. Nezáleží na tom, jestli se rozejdete po osmi letech nebo šesti a půl týdnech. Rozchod staví naše tělo a psychiku do stavu nouze. Je však uklidňující, že i tak krutý pocit, jako je separační bolest, podléhá určitým pravidlům.

Nechceme si to připustit

Teoreticky jsme fakt, že je konec už pochopili, ale v praxi vládne naděje: že všechno bylo jen nedorozumění. Že se vrátí. Že nějak bude všechno zase v pořádku (1).

Ponoříme se do emočního chaosu

Nyní skutečně nadešel konec. Jsme nešťastní. Slzy tečou jako horská bystřina a vzpomínky na dobré časy se objevují neustále. Jsme naštvaní. Na svého ex. Kvůli času, který jsme s ním promarnili. Na sebe. Fantazie o pomstě v této době dosahuje až nebeských výšin. Je to ale nejdelší a nejtěžší fáze (1).

Pomalu se přeorientováváme

Konečně se nám do duše a hlavy vrací klid. Už na bývalého přítele nemyslíme 24 hodin denně a pomalu si začínáme všímat věcí, které jsou najednou mnohem pozitivnější. V této fázi se stále více staráme o sebe a o to, co chceme (1).

Přijímáme skutečnost

Zármutek ustoupil jistotě, že rozchod je konečný. Přijali jsme konec vztahu a poučili jsme se z něj. A co víc, opět se díváme dopředu (1).

Co pomáhá na separační bolest

Je zřejmé, že představovat si, že váš expřítel má novou práci jako boxovací pytel pro profi boxery může být skvělou reakcí ve fázi hněvu, zatímco ve fázi přeměny může nejvíce pomoci krátký výlet s nejlepší kamarádkou. Mluvit s ostatními o bolesti se na druhé straně vždy doporučuje. Jen tím, že vložíme naše zraněné pocity do slov, je můžeme začít zpracovávat (1).

Odpusťte

Zajímavé je, že nezáleží jen na časovém období, které potřebujeme pro přechody z jedné fáze do druhé. Mnohem důležitější je náš postoj k bývalému příteli. Teprve když o něm můžeme mluvit dobře, opravdu jsme se s rozchodem smířili (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6051550/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat