Kalamity mohou posilovat vztahy

05.05.2022 | Vztahy

Potrat, finanční bankrot, vážná nemoc jednoho z partnerů, živelná katastrofa, která vzala domov… Vztah čelí překážkám, zkouškám i nepřízni osudu. Ovšem v tom lepším případě tragédie tohoto typu umí partnerství utužit hned v několika směrech. Co je na nich pozitivního?

Člověk může mít štěstí v neštěstí. Když čelíte svým nejhorším obavám, neočekávaným zvratům událostí nebo bolestnému zjištění, partnerský život nemusí být dokonalý. A s tím se pojí fakt, že za rozchody obvykle stojí neschopnost o problémech a životních nástrahách mluvit a zpracovávat je. Neštěstí páry zkrátka může rozdělit, nebo je naopak sblížit. Jakým způsobem?

Neštěstí učí spolupráci

V dobách tragédie se páry musí spojit, aby našly řešení. To je v některých případech posiluje, což bylo patrné kupříkladu během hurikánu Katrina, který na konci srpna roku 2005 způsobil obrovské škody na jihu Spojených států. Odborníci z amerického Bostonu zjistili, že rozvodovost u těch, kdo přišli o všechno, klesla, protože partneři najednou potřebovali jeden druhého, aby přežili. Museli si navzájem důvěřovat a vypořádat s nečekanou zkouškou. Připomnělo jim to, jak moc se kdysi milovali (1).

Neštěstí odhaluje slabosti

Bez ohledu na to, jak negativně to zní, neštěstí může odkrýt nějaký vnitřní, osobní problém, který si jedinci prozatím neuvědomují. Nepřízeň osudu odhaluje nedostatek důvěry vůči partnerovi, neschopnost lépe komunikovat, sobeckost, citovou uzavřenost a podobně. Jakmile se nějaká z těchto „dysfunkcí“ objeví (a dotyčný si ji přizná), dá se zapracovat na nápravě a být lepší člověkem i partnerem (2).

Neštěstí dovoluje vidět partnera v jiném světle

Partneři, jež spolu žijí delší dobu, mají tendenci považovat mnoho věcí za samozřejmost. Najednou přehlížejí, co jeden pro toho druhého dělá, jak se kdo chová v krizových situacích, že je ten či onen schopen podpořit svůj protějšek, v těžkých chvílích mluví, nebo naopak je zticha, když to situace vyžaduje. Nebýt silného otřesu, tak si po delší době vztahu neuvědomíte, jaký doma máte poklad (2).

Neštěstí umožňuje začínat znovu

V náročných situacích, ačkoli se ze začátku zdají být bezvýchodné, vzniká příležitost vyzkoušet něco nového. Ať už jde o to, že se spojíte vůči osudu, začnete častěji chodit ven, zapíšete se na kurz, abyste zapomněli, co se v posledních dnech stalo, jedná se restart a změnu, která může vést k lepšímu životu a další šanci (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3486647/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891543/, www.familytoday.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat