Toxické postoje ohrožující manželství

09.05.2022 | Vztahy

Postoje, které mohou narušit jakýkoli vztah bez ohledu na jeho fázi? Je jich hned pět a všechny ničí lásku i důvěru v partnerství!

Vztahy jsou spojeny s některými z našich nejsilnějších emocí. Pokud fungují, do života přinášejí pozitivitu, spokojenost a klid. Bohužel, některé toxické postoje stabilitu partnerství a radost z něj výrazně narušují. Které to jsou?

Partnerovi se musí vyhovět

K dobrým způsobům, jak udržet partnerství funkční, patří péče o protějšek a vztah jako takový. To ovšem neznamená, že máte skákat, jak druhý píská. Pokud se vám nechce milovat každý den, přistoupit na anální sex a v létě jet na chalupu k nepřátelské tchyni, Petr, Pavel ani Tomáš by vás do takových aktivit neměl nutit.

Někdo z vás dělá rozdíly ohledně rodiny

Je běžné, že se rodičům jednoho z partnerů dostává více pozornosti, ale všechno má své meze. Pakliže je normální, aby manžel nebo přítel odmítl vašim rodičům půjčit kupříkladu peníze, zatímco těm svým je ochotně věnuje, mění se rodinná dynamika, která vyvolává stres. Zaměřte se na to, proč může mít protějšek dvojí metr a nezapomeňte mu vysvětlit, jak a proč takové chování bolí vás a vaši rodinu.

Vztah nevyžaduje finanční zodpovědnost

Vztahy hodně ničí hádky o peníze. K prvním červeným vlajkám patří nesmyslné utrácení za věci, jež druhý partner považuje za zbytečné, zvlášť pokud na druhé straně chybí prostředky na nájem a další věci zajišťující běžný chod domácnosti. V případě, že spolu dva v tomto směru nespolupracují, vztah se řítí do záhuby.

Domácí práce patří pouze jednomu z dvojice

Některé práce kolem domu jsou považovány za ryze mužské (drobné opravy a podobně), jiné se řadí k typicky ženským, třeba úklid a vaření. Jestli má dvojice jasně rozděleno, co kdo má dělat, a vyhovuje jí to, je svět v harmonii. Nelze ovšem očekávat, že žena bude dělat všechno, zatímco muž nic. Nebo obráceně. Na vytíženého jedince je pak vyvinut nesmírný tlak a stres. Rozdělte si domácí práce tak, aby byla pracovní zátěž rovnoměrná, popřípadě zvažte spravedlivé střídání v nutných aktivitách.

Vztah nikoho dalšího nepotřebuje

Osobní prostor umožňuje realizovat se i mimo partnerství, pomáhá udržovat vlastní osobnost a v konečném důsledku pečuje o zdravé pouto mezi partnery. Jakmile jsou dva lidé pouze spolu, přispívá to ke vztahové závislosti. Ta se prvotně může projevit i tak, že si jeden z dvojice musí nechat lekci tenisu, pivo nebo víno s kamarádkou předem schválit. Je-li tomu tak i u vás, pak společně proberte, že potřeba samoty pro vás není forma útěku od vztahu, ale spíš prostředkem, který ho posiluje.

Zdroj: Názor autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat