Naučte se správně hádat

Že na hádky člověk nepotřebuje žádný extra talent? To je samozřejmě pravda. Přesto se partnerská slovní přestřelka může držet určitého diplomatického harmonogramu, který podpoří brzké nalezení kompromisu a sladké usmíření.

Svého partnera opravdu milujete. A on má to štěstí, že k vám cítí úplně to samé. Celý váš vztah je vlastně v rovnováze, harmonii a zalitý láskyplným sluncem. Ale co když se nějaký ten mráček v podobě hádky či menší výměny názorů přece jen objeví? No a? Je to naprosto normální, běžné, nevyhnutelné a především zdravé, protože se pročistí vzduchu a vyřeší i dlouho odsouvané problémy. Tedy za předpokladu, že se pohádáte správně. Chcete se to naučit? Zde je malý rychlokurz!

Dvakrát měř, jednou řež

Jádrem každého sporu je efektivní komunikace (1). Ona efektivnost je podmíněna správným a důkladným výběrem slov. I když jste v danou chvíli rozčilení a cloumají s vámi emoce, přesto se snažte vyhýbat příliš ostrým výrazům, nadávkám, výhružkám a neúměrné kritice. Může to být těžké, ano. Ale místo vodopádu výtek jednejte jako ledově klidný diplomat, který si každou formulaci nejprve promyslí. Co ještě přispěje ke zdárnému usmíření?

Podívejte se na věc jinýma očima

Nic není jen černé a bílé. A týká se to i důvodu dané hádky. Než tedy zaujmete bojovný postoj, který nepřipouští absolutně žádné kompromisy, zkuste se na věc podívat z jiné perspektivy. Nemůže mít váš protějšek přece jen pravdu? Co když jste se opravdu mohli snažit více, abyste vyšli vstříc jeho potřebám? Co když to není mýlka, že se vám to či ono tak docela nepovedlo (2)?

Umění naslouchat

Klíčovou podmínkou jakéhokoli rozhovoru je skutečnost (3), že když jeden mluví, druhý mlčí a poslouchá. Opravdu to tak během vaší slovní přestřelky vypadá? Nebo svého milého oponenta jaksi nepustíte ke slovu? Věřte, že i on vám potřebuje něco sdělit a svěřit. A jistě i on chce nalézt kompromis k oboustranné spokojenosti. Tak si oba dopřejte stejné podmínky a příležitosti k vyjádření, ať se můžete sladce usmiřovat co nejdříve.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5181851/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24911004/, (3) ohioline.osu.edu/factsheet/HYG-5191?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat