Královna Alžběta II. jako vzor feminismu

Královna Alžběta II. letos slavila výročí, že je 70 let královnou Velké Británie, Severního Irska a dalších čtrnácti států včetně Jamajky, Tuvalu a Šalamounových ostrovů. A je nepochybně i díky tomu ikonou. Tou už byla předtím, než ji seriál Netflixu „The Crown“ (česky „Koruna“) přivedl zpět na výsluní. Ale je také feministickou ikonou? To je diskutabilní.

Přinejmenším držitelka Oscara Olivia Colman, která hrála královnu ve třetí a čtvrté sezoně The Crown, má na tuto otázku jasný názor. Královna je pro ni dokonce "ultimátní feministka". „Je živitelkou rodiny. Ona je ta na našich mincích a bankovkách. Princ Philip musí ji musel následovat. Za druhé světové války opravovala auta. Trvala na tom, že bude vozit krále, který pocházel ze země, kde ženy řídit nesměly.“ V roce 1998 byl na Balmoralu král Abdullah ze Saúdské Arábie.

Královna a mechanik nákladních automobilů

V roce 1953 se Elizabeth Alexandra Mary Windsor stala ve věku pouhých 25 let královnou. V této době patří podle společnosti ženy především k plotně. Myšlenka ženy ve vedení je zcela nová. Svou práci ale dělá dobře, s velkým nasazením a ukazuje světu, že pohlaví je při vládnutí naprosto nepodstatné. Její představitelka v The Crown řekla: "Prosím vás, abyste zvážili svou odpověď s respektem odpovídajícím mé hodnosti a úřadu, a ne s respektem, který by mohl naznačovat můj věk a pohlaví."

S mnoha genderovými stereotypy se ale vymykala i v soukromém životě: jejími koníčky byly myslivost, jízda na koni a rybaření. Také ráda řídila – prý jako čert. V Evropě se tehdy ještě ženy při zkoušce na řidičák ptali, zda to otec, nebo manžel dovolí. Během války se královna Alžběta přihlásila do ženské sekce britské armády. Ani to nebylo pravidlem: Dodnes je jedinou ženou z královské rodiny, která sloužila v armádě, a skutečně jedinou žijící hlavou státu, která sloužila ve druhé světové válce. Osmnáctiletá princezna se v armádě vyučila jako mechanik a řidička vojenského náklaďáku.

Její manželství bylo také naprostým opakem tehdejší normy. Královna Alžběta byla nejen mnohem bohatší než její manžel, ale také výše postavená. Když se provdala za prince Philipa, použila na zaplacení svatebních šatů příděly na oblečení a nechala si své vlastní jméno. "Jsem jediný muž v této zemi, který nemůže pojmenovat své děti," posteskl si princ Philip poté, co se jeho žena rozhodla, že by se jejich děti měly jmenovat Windsor a ne Mountbatten.

A ještě něco bylo na tu dobu neobvyklé: Královna Alžběta měla čtyři děti a stále pracovala na plný úvazek. A protože musela nechat Charlese, Anne, Andrewa a Edwarda o samotě kvůli státním záležitostem, cítila hanbu, před kterou vás jako ženu neochrání žádná koruna. Přesto se snažila sladit pracovní a rodinný život, například týdenní audienci premiéra posunula o hodinu, aby mohla sama uložit své děti do postele.

Královna je vzor – ne feministka

To vše ukazuje, že královna Alžběta II. je emancipovaná žena, která byla vždy modernější a nekonformnější než mnozí z její doby. Ale dělá to z ní feministku? Ne, protože vydělávat víc než váš manžel není samo o sobě feministický akt, a není to ani to, že máte hlavu na 20librové bankovce. Ze stejného důvodu není Angela Merkel feministka jen proto, že byla první kancléřkou. Obě ženy jsou vzorem. Ukazují, co je možné (když se narodíte privilegované) a že ženy dokážou všechno, co muži. To je povzbuzující a pomáhá to bořit stereotypy rolí.

Feminismus ale neznamená, že se ženy v mužském světě chovají jako muži. Znamená to, že se ruší patriarchální systémy. Že se vytvoří společnost, ve které budou mít všichni stejná práva. Feminismus je to, v co věříte a co pro to skutečně děláte. Královna totiž změnila pravidla královského nástupnictví, aby na trůn mohla nastoupit i prvorozená dívka (což se v nejbližší době nechystá). Za 70 let své vlády ale pro rovnost neudělala víc, naopak: Nosí korunu – symbol par excellence pro sociální nerovnost.

Meghan Markle se hrdě prohlásila za feministku a často se vyjadřovala k právům žen. Před ní tu byla princezna Diana, která otevřeně mluvila o své nezávislosti, emancipovala se před světem a v roce 1995 řekla: „Víte, lidé si myslí, že na konci dne je jedinou odpovědí muž. Popravdě, naplňující práce je pro mě lepší.“ Královna Alžběta se nehlásí k feminismu, vždy zdůrazňovala, že je apolitická. Možná v soukromé sféře svého paláce zastupuje feministické názory, to by bylo fajn. Ale to nás dál bohužel neposune.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_II - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat