První dojem se opravdu počítá

Je to první dojem, který rozhoduje, zda se nám někdo líbí, nebo ne. Hvězdy jako Julia Roberts to vědí až příliš dobře. Jejich charisma je klíčovým faktorem v tom, zda dostanou vytoužené role a jak je přijme publikum. Julia Roberts nejenže byla několikrát zvolena nejkrásnější ženou, ale svým přátelským úsměvem vždy zaujme své fanoušky. Jak působit sympatičtěji?

Existuje něco, co můžeme udělat, aby nás ostatní okamžitě považovali za sympatické? Jistě – proto se tímto tématem čím dál častěji zabývá i věda.

Vědecké studie na téma „jak vypadat sympatičtěji“

Nejedná se o to, jak člověk vypadá nebo jak je inteligentní, ale o vnitřní hodnoty a určité vzorce chování. Ve studii (1) University of California měly subjekty ohodnotit 500 vlastností souvisejících se sympatií. Top 10 zmíněných přídavných jmen se točilo kolem poctivosti, transparentnosti a porozumění. Závěr: Lidé s vysokou emoční inteligencí se zdají být sympatičtější. Jak tedy vypadat sympatičtěji?

Nepřetvařujte se

Studie (2) Princetonské univerzity zjistila, jak rychle si dokážeme vytvořit úsudek o druhých. Po desetině vteřiny si druhého označíme na základě jeho vzhledu. Podle psychologů za to může důležitý instinkt přežití. Pokud tedy chcete někoho získat, ať už na rande, pracovním pohovoru nebo prohlídce nemovitosti, měli byste být sami sebou od prvního okamžiku.

Cvičte sebevědomé podání ruky

Zdá se to nedůležité, ale pozdrav je nesmírně důležitý. Studie (3) dokonce zjistily, že sympatické a důvěryhodné podání ruky může nejen posílit pozitivní dojem, ale může také vyvážit ty negativní.

Nechte druhého, aby měl první slovo

Podle psychologů jsou dvě věci, podle kterých posuzujeme ostatní lidi: důvěryhodnost a sebevědomí. Je proto důležité, abychom si hned od začátku získali důvěru svého protějšku a dali mu pocit, že ho chápeme a bereme vážně. Můžete to udělat tak, že se nebudete tlačit do popředí, ale necháte toho druhého, aby měl první slovo (2).

Uvědomte si svou vlastní mimiku

Pohyby vlastní tváře mají extrémně velký vliv na to, jak ostatní hodnotí jeho inteligenci a přitažlivost. Příliš široký úsměv z vás může udělat naivku, zatímco náznak úsměvu s koutky vašich úst jen mírně zvednutými způsobí, že budete vypadat chytře, přátelsky a důvěryhodně (4).

Udržujte oční kontakt

Vždy existují výzkumy (5), které potvrzují, že lidé, kteří v rozhovoru často navazují oční kontakt s druhou osobou, působí inteligentnější a pozornější. A i když se občas musíte překonat: Pohled do očí vytváří silné spojení a také signalizuje, že nemáte co skrývat.

Zdroj: (1) www.news.ucmerced.edu/news/2021/brain-study-turns-brake-understand-how-sympathy-can-be-increased, (2) www.paw.princeton.edu/article/psychology-first-impressions, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7368538/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5473630/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121038/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat