Vztahy s velkým věkovým rozdílem se stále nesetkávají s pochopením

On je mladší než ona. Anebo zase výrazně starší, z čehož okolí tak trochu „roste“ a nešetří jedovatou kritikou a nemístnými poznámkami. Ano, dnes běžný jev. Ale i vztah s velkým věkovým rozdílem může fungovat!

Blake Lively a Ryan Reynolds. Priyanka Chopra a Nick Jonas. Jay-Z a Beyoncé. George a Amal Clooneyovi. Tohle všechno jsou ikonické hollywoodské páry s výraznějším věkovým rozdílem. Pro známé celebrity je věk možná jenom číslo, zbytek populace na něm ale pořád hodně bazíruje. Budou někdy svazky, v nichž je jeden z partnerů o hodně mladší či starší, považovány za zcela normální?

Světu stále vládnou předsudky

Vztahy s věkovým rozdílem mohou být stejně pevné a jedinečné, jako kterékoli jiné. Zúčastnění v nich vidí silný partnerský závazek, který jim poskytuje emocionální intimitu a pocit bezpečí. Věkově nevyrovnané dvojice bohužel stále vyvolávají kontroverze a společnost je odsuzuje. A přitom spolu mohou bez problémů fungovat! Jen je třeba vzít v potaz určité okolnosti, čímž se mnoho věcí usnadní (1).

Jsme jiní. No a?

Lidé mohou mít různé představy o přítomnosti i budoucnosti. A zvláště v případě, že jsou v odlišných životních fázích, v čemž věk pochopitelně hraje klíčovou roli. Ovšem až taková tragédie to není. Vzájemné uznání svých rozdílů vytvoří prostor pro vyjednávání. Čím více se v páru hovoří o společných cílech, tím větší jistotu a komfort to v dlouhodobém horizontu může přinést (1). A na co se připravit už v samotných počátcích lásky?

Kritika může přijít ze všech stran

Neuznání partnerského vztahu, a to hlavně v okruhu rodiny a přátel, bývá zraňující. Je ale potřeba s ním počítat. Nejlepší obrana? Útok! I když je celá situace krajně nepříjemná, člověk by měl svému okolí pomoci pochopit, proč si zvolil právě tohoto partnera. Jeho představení a vyzdvihnutí kladných vlastností a společných zájmů by mohlo zabrat. Ať všichni vidí, že nejde o koupi zajíce v pytli (2)!

Můj život, můj názor, moje volba

Pokud se právě nacházíte ve vztahu, který je kvůli věku pranýřován, příjemné to není. Ale! Nedovolte, aby vás úsudek druhých připravil o veškerou romantiku. Jste zamilovaní a spokojení? Všechno se vyvíjí více než slibně? Jde především o vás. A do vašeho soukromí nikomu nic není. Tak buďte trochu sobec, který myslí na sebe a do svého štěstí si nenechá „kecat“ (2)!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3000022/, (2) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat