I z nefunkčního vztahu je těžké odejít

Vztah je všechno, jen ne harmonický a láskyplný. Tak proč v něm zůstáváte, když se jenom trápíte? Může za tím být strach ze samoty nebo chybějící sebevědomí.

Když vztah ani trochu neklape, jeví se rozchod jako logické řešení a vyústění situace. Každý má přece právo na štěstí! Pravda je ale taková, že i z nefunkčního svazku je zatraceně těžké odejít. Čeho se nejvíce bojíme? A proč se svobodě podvědomě bráníme?

Samota není pro všechny

Strach ze samoty bývá první velkou překážkou. I když má člověk k partnerovi výhrady, po letech společného soužití si naprosto odvykne být sám. A zvyk je, jak známo, železná košile. Pořád to ale neznamená, že se jí nejde zbavit! Chce to sebrat odvahu a vpustit si ho hlavy vidinu lepších a klidnějších zítřků. Už žádné zbytečné hádky kvůli malichernostem, žádný strach z toho, jakou bude mít protějšek náladu, až se vrátíte domů. Představte si, že budete konečně svým vlastním pánem, který žije podle svých pravidel a nemusí se nikomu podřizovat. Není to snad silná motivace?

Chybějící sebevědomí

Toxický vztah má spoustu nežádoucích vedlejších účinků. Jedním z nich je ten, že doslova požírá vaši sebeúctu. Celé roky vám partner opakuje, že nejste dost chytrá, hezká, schopná, samostatná nebo průbojná? Že neumíte vařit, nezvládáte to či ono a můžete být ráda, že se vás ujal, protože kdoví, co by s vámi bez něj bylo? Je to psychologický nátlak a zákeřná manipulace, která vaše sebevědomí postupem času zadupala do země. Žádný div, že si nevěříte, což vás v tomhle špatném vztahu drží doslova za nohu. Ostatně, byl to také záměr a cíl manipulátora. Víte, co? Odejít dokázali jiní, dokážete to taky. Podpoří vás rodina i přátelé, nemusíte se ničeho bát! A rozhodně nejste tak neschopná, jak vám kdosi vykládá. Však vy mu ještě ukážete…

Problém zvaný „kdyby“

Kdyby se naučil zvládat svůj hněv, všechno by bylo lepší. Kdyby nebyl tak náladový, jistě by se vám žilo skvěle. A kdyby dokázal občas i pochválit, hodně věcí by to změnilo. Znějí vám takové úvahy povědomě? Možná jste věčný „doufač“ a optimista, možná je vám líto těch časových, finančních a emočních investic, které jste do svazku vložila. Jenže v lásce se na „kdyby“ nehraje. A pokud nepřišlo doteď, s největší pravděpodobností se ho ani nedočkáte.

Zdroj: názor autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat