Zamilovanost mozkem doslova otřásá

05.01.2023 | Vztahy

Je to láska? Ta skutečná, spalující a ohromující? Odborníci přesně určili, co to znamená „zamilovat se“. Ona silná euforie se nedá skrýt, s mozkem totiž dělá neuvěřitelné věci, které mohou končit i smrtí!

Vědci zjistili, že mozek zamilovaného člověka vypadá velmi odlišně od mozku toho, kdo prožívá pouhou chtíč, a také se liší od mozku někoho v dlouhodobém, oddaném vztahu. Studie (1) vedené antropoložkou Helen Fisher z Rutgersovy univerzity odhalily, že fáze „zamilovanosti“ mozku je jedinečné a přesně definované časové období s charakteristickými znaky.

Máte pocit, že jste vyhráli v loterii

Když jste zamilovaní, začnete si myslet, že váš milovaný je jedinečný. Víra je spojena s neschopností cítit romantickou vášeň pro kohokoli jiného. Podle článku v časopise Archives of Sexual Behavior (1) je tato monogamie výsledkem zvýšených hladin centrálního dopaminu – chemické látky, která se podílí na pozornosti a soustředění.

Přehlížíte negativní signály

Zamilovanost ovlivňuje zdravý úsudek. Lidé, kteří jsou skutečně zamilovaní, mají tendenci soustředit se na pozitivní vlastnosti svého milovaného, ​​zatímco přehlížejí jeho nebo její negativní stránky. Zamilovaní se také zaměřují na triviální události a předměty, které jim připomínají jejich milovanou osobu, a sní o těchto vzácných, malých okamžicích a vzpomínkách. Tvrdí to výzkum publikovaný v časopise Motivation and Emotion (2). Zamilovanost totiž brání lidem soustředit se na jiné informace.

Jste emočně nestabilní

Zaláskovaní jedinci prožívají celou řadu emocí. Poskakují mezi radostí, euforií, zvýšenou energií, nespavostí, ztrátou chuti k jídlu, třesem, bušícím srdcem a zrychleným dýcháním, stejně jako úzkostí, panikou a pocity zoufalství z toho, že si jejich láska náklonnost k nim rozmyslí. Tyto výkyvy nálad jsou paralelní s chováním drogově závislých. Ostatně, v roce 2011 bylo více než 10 % vražd ve Spojených státech spácháno milencem oběti (3). Když vztahy dojdou k nechtěnému konci, dostavuje se bolest, smutek a ztráta.

Nemůžete si pomoci

Podle studie z roku 2012 zveřejněné v odborném časopise Journal of Psychophysiology zamilovaní muži mají nižší hladinu serotoninu než muži, kteří zaláskovaní nejsou, zatímco u žen platí opak. Zjistilo se, že zamilovaní muži a ženy mysleli na svého milovaného asi 65 procent času, kdy byli vzhůru (4).

Plánujete budoucnost

Hormon oxytocin vytváří mezi lidmi vazby. Touha po citovém spojení s milovanou osobou, hledání způsobů, jak se sblížit, a denní snění o společné budoucnosti jsou také znaky zamilovanosti. Podle článku Harvardovy univerzity platí, že když se hladiny serotoninu začnou vracet k normálním hodnotám, v těle se zvyšuje právě hormon oxytocin. Tento neurotransmiter je spojen s vytvářením vážnějších vztahů. Na jeho základě lidé začínají plánovat společnou budoucnost (5).

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cne.20772, (2) www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131111091355.htm, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5378292/, (4) www.psycnet.apa.org/record/2012-12399-005, (5) www.news.harvard.edu/gazette/story/2018/02/scientists-find-a-few-surprises-in-their-study-of-love







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat