Diagnóza ADHD jako součást manželství

ADHD v partnerství je častější, než by se na první pohled mohlo zdát. O to důležitější je téma zviditelnit a vysvětlit, jaká pravidla mohou pomoci v konfliktních situacích.

Kolik lidí má podle vás poruchu pozornosti s hyperaktivitou, zkráceně ADHD? Je jich více, než si pravděpodobně myslíte. Možná proto, že dosud se o ADHD mluvilo pouze ve spojení se školou a dětmi, v rámci partnerského života by ji hledal jen málokdo. 

Vždy je však důležité zdůraznit, že ADHD – stejně jako mnoho jiných duševních chorob – nelze paušalizovat. Všechny vztahy a lidé jsou individuální a každý vztahový problém je proto třeba posuzovat subjektivně. Přesto existují typické znaky chování a z nich vyplývající problémy (1). Jak stabilizovat vztah a snížit potenciál konfliktů?

Jak ADHD ovlivňuje vztah v každodenním životě?

Příznaky ADHD jsou poměrně komplexní, ale všechny mají společné to, že ovlivňují jak chování, tak funkční schopnosti a mohou způsobit četné potíže v každodenním životě. Ty se mohou projevit například v emoční labilitě, odolnosti vůči stresu, poruchám, pochybnostem o sobě a narušených sociálních interakcích. Ve většině případů to má dopad nejen na dotyčného, ​​ale také na okolí a partnerské vztahy (1).

Jak vytvořit pravidla

Především je důležité, aby se na vytváření těchto pravidel aktivně podíleli oba partneři rovným dílem. Zní to jako hloupá fráze, ale komunikace je ve skutečnosti největší ze všech klíčů. Je také důležité, aby na obou stranách byla ochota, i když to znamená, že možná budete muset čas od času ustoupit. Člověk s ADHD se musí naučit nést zodpovědnost za své činy a naslouchat. Na oplátku partner musí být trpělivý, chápat a snažit se pochopit – někdy nevyzpytatelné – myšlenkové pochody. I když to není vždy snadné. Stručně řečeno: ochota ke kompromisu. 

Najděte si pevný bod

Lidé s ADHD jsou velmi těkaví a jejich život je často poznamenán změnami nálad. Postižení mají obvykle dvě tváře, na jednu stranu jsou velmi chápaví, ale v příštím okamžiku mohou z čista jasna uvíznout v sestupné spirále temných myšlenek. Na to obzvláště dobře pomáhá rutina. Najít strukturu pro pravidelné rozhovory, projít si různé možnosti komunikace, společně vyvinout strategie řešení problémů. To pouto posiluje (2).

Partnerství s ADHD vyžaduje hodně práce z obou stran – ale stojí to za to. S trpělivostí, porozuměním a ochotou ke kompromisům mohou páry dosáhnout dobrého pokroku. S pravidly jako základem si můžete vytvořit stabilní základnu – emocionální i praktickou – pro zvládnutí každodenního života a zároveň zajistit více harmonie ve vztahu. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441838/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7999417/, názory autora - zbytek článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat