Své negativní pocity zakrýváme veselými emotikony

Když se někdo cítí takříkajíc pod psa, ve svých zprávách si na špatnou náladu málokdy stěžuje. Raději ji schová za hromadu vysmátých emotikonů, což je pro něj společensky mnohem přijatelnější. Děláte to taky?

E-maily, internetové chaty nebo obyčejné textové zprávy. Tady se emotikony neboli „smajlíci“ používají běžně, a to ve velkém. Stejně jako jeden pohled řekne víc než tisíc slov, tak jeden takový „obrázek“ uprostřed textu může podtrhnout celý jeho význam a jasně vyjádřit postoj pisatele. Je to možná k nevíře, ale nejde o žádný moderní vynález, neboť dávné předchůdce emotikonů lze nalézt i v dochovaných rukopisech v archivních fondech, které pocházejí z přelomu 17. a 18. století (1). Ovšem opravdu jimi vyjadřujeme své pravé pocity? Tak to ani náhodou!

Poselství skrytá mezi řádky

Jeden by řekl, že lidé, kteří do zprávy vkládají jeden vysmátý emotikon za druhým, mají neuvěřitelně dobrou náladu, neskutečně se baví a jejich psychickou pohodu jim lze jen závidět. Ostatně, proč by tyhle veselé obrázky vůbec používali? No to je otázka! Podle nových zjištění expertů z Tokijské univerzity je to jen kamufláž sloužící k zamaskování negativních emocí i špatného duševního rozpoložení (2).

Kulatý a žlutý nástroj lži

Odborníci z výše uvedené vzdělávací instituce oslovili bezmála 1 300 dobrovolníků, mezi nimiž převažovaly ženy ve věku 11 až 26 let. Většina z nich pravidelně využívala nejoblíbenější japonskou klávesnici emoji. Po osobních pohovorech i analýze dat získaných z on-line dotazníků se ukázalo, že šťastné emotikony jsou často vyhledávané ve chvílích psychické tísně a při konverzacích s osobami vyššího postavení. Vědci takovou „milosrdnou lež“ přirovnávají k předstírané radosti ze zcela nevhodného dárku, což má usnadnit lepší začlenění do společnosti. Pravdivý základ mají podle nich spíše negativní emotikony, které se ťukají do klávesnice opravdu jen v reálné velmi špatné náladě, která hraničí s mírnou depresí (2). Až vám tedy zase přijde zpráva plná veselých nebo smutných obrázků, víte, co to znamená…

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Emotikon, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2023.1035742/full







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat