Vzpomínky na bývalého mají terapeutický účinek

21.03.2023 | Vztahy

Včera bylo včera, dnes je dnes! Tak proč se zabývat minulostí a přehrabovat se ve vzpomínkách na bývalého? Protože je to prospěšné, tvrdí vědci!

„Nás vztah pro mě byl strašně intenzivní. Když jsme se po šesti měsících rozešli, zhroutil se mi svět. Utrpení střídala beznaděj, nechtěla jsem žít. To, že spolu nejsme, jsem si určitě nechtěla připustit,“ vypráví třicetiletá barmanka Lenka, která z toho prý ještě „není venku“. Ostatně, není jediná.

Takový je život

Nezáleží na tom, jestli jste spolu strávili půl roku, rok nebo pět a více let. Rozchod není příjemnou záležitostí a každý se s ním vypořádává různě dlouhou dobu. Někdo pro zotavení potřebuje několik týdnů času, ten další několik let. Kde kdo od koučů partnerských vztahů po terapeuty tvrdí, že ať už jste prošli ošklivým rozchodem, nebo jste se rozešli v dobrém, nostalgické přemýšlení o vašich minulých vztazích není žádoucí. Ale ejhle, z výzkumu Kansaské univerzity, který uveřejnil časopis European Journal of Psychology (1), vyplývá něco docela jiného!

Okno do minulosti vede k sebereflexi

Mohou mít myšlenky na bývalého pozitivní účinek, navzdory tomu, co se o nich říká? To přesně chtěli akademici z výše uvedené univerzity zjistit. Aby našli odpověď, shromáždili několik desítek lidí a nechali je přemýšlet o minulých vztazích.

Díky třem fázím výzkumu se následně přišlo na to, že reflexe nostalgických vzpomínek na bývalého partnera zvyšuje vnímání kvality současného vztahu a motivuje k tomu, aby člověk na aktuálním partnerství více pracoval. Autoři studie také poznamenali, že hloubání o ex dokonce může udržet váš současný vztah romantický, živý a zdravý.

A jak je to se sny?

Pointa je, že pokud rádi vzpomínáte na chvíle se svým bývalým, neznamená to, že svého přítele nebo manžela nemilujete. Samozřejmě existuje hranice mezi občasným nostalgickým výletem a nezdravým zaujetím vůči svému bývalému, ale klid, je v pořádku si jednou za čas zavzpomínat. Koneckonců, i sny o ex mohou být přínosem.

V případě, že se vám zdá o bývalém partnerovi, nakoukněte do své duše a hned po probuzení se sami sebe zeptejte, co je první věc, která vám přijde na mysl, když na „nebožtíka“ pomyslíte. Odpověď vám může odkrýt třeba to, co vám právě teď chybí. Smích, spontánnost či fyzická intimita?

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejsp.2880 - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat