Postvztahová stresová porucha má jasné příznaky

07.04.2023 | Vztahy

Nemáte tušení, že něco takového existuje – dokud tím neprojdete. Postvztahová stresová porucha je skutečná! Jak se projevuje a proč zasáhla i vás?

Děsíte se věcí, které jiným přijdou normální. Nemůžete spát jen proto, že vám příslušník opačného pohlaví poslal (milou!) zprávu. Co to má být? Angličtina pro tento stav má výraz Post-Relationship Stres Disorder (PRSD), který představuje syndrom emocionálně týraného člověka. Přestože PRSD není oficiální poruchou, psychologové našli značné množství důkazů, které naznačují, že v tom můžete lítat i vy. Zde jsou nejčastější varovné signály!

Neustále podezříváte

Nový (potencionální) nápadník vám může říkat krásné věci, ale vaše tělo i mysl se tomu brání. Nesete si z předchozího vztahu stopy nevěry, emocionálního, fyzického či finančního zneužívání? Pořád vzpomínáte na chronické lhaní, násilí nebo narcismus? Může to chvíli trvat, než přestanete být podezřívaví k laskavým motivům okolí.

Přehnaně se vracíte do minulosti

Jakou míry viny nesete? Co se z vaší strany kdysi dalo udělat jinak? Otázka střídá otázku, stejně jako sebeobviňování, které je hlavním indikátorem postvztahové stresové poruchy. Lítáte v tom!

Trýzní vás obsedantní myšlenky

Pokud jste prožili něco traumatizujícího, pravděpodobně budete trpět flashbacky – momenty, které spouští traumatickou vzpomínku, jež vás pocitově zasahují jako nákladní vlak. A jak se tím vším prokousáváte, opět analyzujete, proč vás něco takového potkalo. Peklo.

Láska pro vás není totéž, co pro ostatní

Na ulici, v televizi, kdekoli vidíte zamilovaný pár, jak se líbá a mazlí. Co to s vámi dělá? Vůbec nic! Vlastně si nepamatujete, co to ta láska vlastně je. Máte ji spojenou se zradou, lží a podvody.

Pláč je pro vás i měsíce po rozchodu normální

Slzy krátce po rozpadu vztahu nikoho nepřekvapí, ale to, že pláčete po měsících, nebo dokonce letech v pořádku rozhodně není.

Jste reklamou na citovou otupělost

Dobrý den, já jsem deprese! Možná si myslíte, že k diagnostikování deprese stačí smutnit, ale toto je běžná mylná představa. Deprese představuje i nedostatek motivace a celkovou emocionální nicotu.

Jak z toho ven?

Nejprve si dejte pauzu. Cesta z pekla na výsluní může být trnitá, nesnažte se o dokonalou pózu a iluzi pohody. Využijte své přátele a rodinu, o které se můžete opřít, věnujte se koníčkům. Pakliže cítíte, že potřebujete pomoc zvenčí, kontaktujte terapeuta.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7320243/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat