Trojúhelníková teorie lásky pro každý vztah

08.04.2023 | Vztahy

Každý hledá recept na lásku a štěstí. A on přece jen existuje! Tušili jste, že dokonalý vztah podporuje trojúhelníková teorie lásky?

Klíčové prvky, které tvoří úspěšný romantický vztah, pojmenoval americký psycholog Robert Sternberg (73). Jeho trojúhelníková teorie lásky z roku 1986 definuje tři pilíře, jež vytvářejí všestranné láskyplné partnerství. Tady jsou!

Intimita

Ne, nejedná se o sexuální intimitu, spíš o pocity blízkosti, důvěrnost a spojení s druhou osobou. Ostatně, duchovní a emoční intimita není o nic méně důležitější než ta fyzická. Občas se ale stane, že emoční intimita začne slábnout, a následně mají partneři pocit, že se citově vzdalují. Chce to děkovat za malé věci, které pro vás partner dělá, užívat si společný čas a podobně.

Vášeň

Romantika, fyzično chtíč, touha, sex. Není třeba milovat se dvakrát denně, každý pár má sexuální preference nastavené podle svých možností, ale věřte, že dlouhodobé vynechávání fyzického spojení má své následky. Absence milování milence odcizuje, proto psychologové i poradci v oblasti sexu a vztahů doporučují praktikovat tzv. udržovací sex – ve frekvenci, která oběma partnerům vyhovuje (byť se jedná o milostné setkání jednou měsíčně).

Závazek

Závazek se vztahuje k odhodlání člověka zachovat si lásku k druhému a nepřekračovat hranice, jež si pár stanoví (zacházet za hranici flirtování a podobně). Sternbergova teorie také podrobně popisuje různé situace („typy lásky“), které mohou nastat, když jsou tři trojúhelníkové prvky mimo rovnováhu.

Například „zamilovaná láska“ nastává, když je ve vztahu vášeň, ale chybí intimita nebo závazek. „Prázdná láska“ zase představuje závazek bez intimity nebo vášně, zatímco „romantická láska“ je vášnivá a intimní, ale nestojí na pevném pilíři, který by ji proměnil v něco víc. (Představte si ji třeba jako aféru na jednu noc.)

Trojúhelníková teorie lásky a její vliv na dlouhodobé vztahy

V každém případě jsou tyto tři ukazatele pro úspěšný vztah důležité, ale pozor, je důležité si uvědomit, že všechna partnerství jsou „jednou dole a podruhé nahoře“. Dočasně slabší strana trojúhelníku neznamená, že k sobě nepasujete. Žádný vztah není konstantní a stabilní po celou dobu.

Zdroje: www.hofstra.edu/pdf/community/slzctr/stdcsl/stdcsl_triangular.pdf - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat