Najděte lásku k sobě samé

„Jsi krásná taková, jaká jsi!“, „Miluji své křivky“, „Moje jizvy jsou sexy.“ Body shaming je minulostí, nový trend je sebeláska bez kompromisů.

Fotografie se na sociálních sítích retušují a opravují, aby vypadaly dokonale. Zejména mladí lidé se podřizují společnému ideálu krásy – snažit se být mladá, štíhlá, bez vrásek a krásná. 

Cena snahy o krásu je velmi vysoká. Dietou to začíná a v horším případě končí vážnou poruchou příjmu potravy. Boj s váhou se stává bojem se sebou samým. A nakonec vás vyhlídka na dokonalé tělo láká jako měřítko úspěchu, uznání a všestranného štěstí.

Na plakátech velkých vydavatelství a v reklamě na módní kolekce však už nějakou dobu vídáme novinku – celulitida, vrásky, pihy a oblé křivky už najednou nejsou před objektivem tabu. Stále více firem se chce věnovat tématům sebelásky, diverzity a tělesné pozitivity – ocenit vlastní tělo přes všechny jeho domnělé nedostatky a odchylky od normy. 

Hnutí pozitivity těla

Termín body positivity vznikl jako sebevědomá protistrategie k posedlosti štíhlými a nerealistickými ideály krásy, diskriminace a sociální nespravedlnosti. Hnutí, které vzniklo v USA, je už pár let na vzestupu a prosadilo se na sociálních sítích jako Instagram a Twitter. Platí bezpodmínečné „ano“ sobě samému. Takže poté, co bylo tělo po desetiletí lisováno do forem a podrobeno diktátu, oslavuje se rozmanitost, přijetí a sebeláska – v milionech příspěvků. 

Kritika hnutí pozitivity těla

Stejně jako u mnoha trendů se i zde rychle vynořila kritika. A to nejen proto, že řada firem chtěla své pozitivní záměry komerčně využít – alespoň v případě méně škodlivých, reklamně účinných nešvarů.

Obezita se stává velkým zdravotním problémem, zejména v USA a stále více i v Evropě. Podporuje rozvoj některých onemocnění a mění hormonální rovnováhu. Udržet si kritický pohled na měření vlastního těla a stát se fyzicky aktivním je například důležité pro životní styl péče o sebe.

Hnutí se však nemohlo zbavit obvinění, že klade příliš velký důraz na fyzickou přitažlivost a je tak kamenem úrazu antipatriarchální otevřené společnosti. Tak vznikl koncept tělesné neutrality. 

Rozdíl mezi neutralitou a pozitivitou těla

Neutralita těla vyhlašuje válku kultu těla jako takovému. Protože ať už tlusté nebo hubené, staré nebo mladé, krásné nebo jedinečné –referenčním bodem je vždy tělo a jeho tvar, pokud jde o léčení duše. Také ne každý dokáže bezpodmínečně milovat své domnělé nedostatky nebo každý gram navíc. Sebepřijetí je tedy důležitým krokem k lepšímu sebevědomí.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat