Jak se úspěšně bránit manipulaci

Nejlepší strategií proti manipulaci je nejprve ji odhalit a pochopit, že se vám někdo snaží vnutit svou vůli. Jakmile to uděláte, je snadné se bránit a pokus utlumit hned v zárodku. Ti dostatečně sebevědomí pak mohou otevřeně poukázat na to, že se nenechají manipulovat. To vás může ochránit před budoucími pokusy. Že se to snadno řekne? Poradíme vám, jak to i snadno udělat.

V praxi je však obtížné včas rozpoznat manipulaci jako takovou. Než začnete jednat, zeptejte se sami sebe: Je to opravdu to, co chci - nebo se jen nechávám ve svém rozhodování ovlivnit?

Jste snadno manipulovatelní?

Naštěstí ne každý je manipulovatelný. Alespoň ne tak snadno. Dřív nebo později asi každý propadne nějakému obchodníkovi nebo psychologickému triku, ale to je jedno. Rozhodující je, zda jste obecně snadno ovlivnitelní – nebo spíše ne. A existuje několik velmi dobrých indicií:

Víte, kdy pochybovat

Kdo všechno přijímá a říká „ano“ každé informaci nebo pokynu, je pro manipulátory dar z nebes. Na druhou stranu, pokud věci kriticky zpochybňujete, hledáte důvod nebo doplňující informace, je to silné znamení, že se sebou nenecháte manipulovat.

Znáte sebe a své vlastní cíle

Čím lépe znáte sebe a své cíle, tím je pravděpodobnější, že budete pracovat na jejich dosažení. Výhodou je, že je méně pravděpodobné, že podlehnete pokusům o manipulaci. Vždy mějte na paměti, čeho chcete dosáhnout, jaké jsou VAŠE silné stránky a jak je můžete využít. Tím se snižuje riziko, že svou energii promarníte k dosažení cílů druhých.

Stojíte si za svým názorem

Sebevědomí a nezávislost jsou silné klíče k tomu, abyste nepropadli manipulátorům. Ti se často snaží ostatní přesvědčit nejrůznějšími řečnickými triky. Pokud ale dokážete vyjádřit svůj názor a také ho reprezentovat, nejste snadný cíl.

Vybudujete intenzivní vztahy

Zvláštní formou manipulace je postavit proti sobě různé lidi. To se však podaří pouze v případě, že komunikace mezi nimi nefunguje správně. Čím pevnější vztah je, tím je pravděpodobnější, že poznáte někoho, kdo se snaží využít vás nebo některého z vašich přátel.

Cítíte se dobře

Nikdo nemá rád, když ho někdo zneužívá ke svým účelům. Každý, kdo se v takové situaci ocitá pravidelně, reaguje stresem, nervozitou a vnitřním neklidem. Je to nepříjemný pocit stát se loutkou. Je to tedy jednoduché, ale pravdivé znamení, že pokud se cítíte jen dobře a bezpečně, nemanipulují s vámi.

Poznáte podvod

Lidé, kteří se snaží manipulovat s ostatními, vstoupí do nějaké role. Pokud takové jednání dokážete prokouknout, bude méně pravděpodobné, že se někomu podaří vás zmanipulovat.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat