Naučte se přistupovat k druhým lidem beze strachu

Většinu z nás čas od času pohltí pocit nejistoty a pochybností o sobě. Pro mnoho lidí je obtížné oslovit ostatní a navázat nové kontakty. Ale těchto pět tipů vám pomůže překonat nejen nejistotu, ale i naučit se přistupovat k druhým lidem beze strachu. 

Všichni známe nejistotu. Zejména pokud jde o oslovování lidí a navazování nových kontaktů. Dokonce i lidé, kteří skutečně mají silný pocit sebeúcty, tuto nejistotu znají – často aniž by věděli, odkud ve skutečnosti pochází. 

Udělejte první krok

Je výzva překonat sebe sama i přes nejistotu. To znamená rozpoznat své vlastní zábrany a možná i svůj vlastní strach – a pak je vědomě překročit. Může to být pěkně nepříjemné, protože se to samozřejmě může pokazit. Možná zčervenáte nebo začnete koktat. Možná to přestřelíte nebo se z toho druhého vyklube tvrdý konverzační partner, nepřátelský a zaujatý. A to je vlastně to nejhorší, co se může stát! A pak můžete tuto zkušenost využít při dalším pokusu.

Jak už to v životě bývá, i zde platí: praxe dělá mistra. Těchto pět tipů vám pomůže překonat vaši nejistotu a pochybnosti o sobě a oslovit ostatní lidi. 

Tip 1: Co nejhoršího se může stát? 

Zeptejte se sami sebe, co nejhoršího se může stát. Všechny nejhorší možné scénaře jsme už asi vyjmenovali – a buďme upřímní: neměly by nás příliš děsit, že? Takže pryč s pochybnostmi a prostě to zkuste. A když to nepůjde, tak to taky není konec světa. 

Tip 2: Připravte si výstupní strategii 

Nejlepší je použít neškodnou větu nebo omluvu. V závislosti na příležitosti si můžete například dát nový drink, vzdálit se na toaletu se zdvořilým „Hned se vrátím“ nebo „Jdu hledat přítelkyni“ (zda je tam opravdu, je až druhořadé). Taková věta vám dává pocit bezpečí, že můžete kdykoli opustit situaci – a jakmile tuto jistotu získáte, často už to není nutné. 

Tip 3: Řekněte to nahlas

Trapné pauzy v rozhovoru nebo vtip, který se nepovedl? Není důvod být nejistý – pokud se tomu dokážete sami smát. Jednoduše řešte situaci přímo a vezměte druhým vítr z plachet. Smích je opravdu velmi příjemná pauza v konverzaci, která odlehčí situaci. A pak to buď pokračuje samo, nebo se zeptáte na jednu ze svých otázek z dalšího tipu... 

Tip 4: Mějte dvě až tři otázky typu small talk jako zálohu

V závislosti na příležitosti musejí existovat podobnosti, které můžete adresovat svému protějšku. Na obchodních akcích se například můžete ptát, jak dlouho lidé v jejich firmě pracují a jaká je přesně jejich oblast. Pokud s někým mluvíte o sportu, můžete se například zeptat, zda daný člověk tento kurz již dříve navštěvoval, nebo zda ve městě žije delší dobu nebo je nový. Vaše záložní otázky nemusejí být super kreativní a upřímně řečeno, nemusíte mít ani skutečný zájem. Pomohou vám však překonat překážku oslovování sebe sama a poskytnou vám materiál, ze kterého se v případě potřeby mohou rozvinout zajímavější rozhovory. 

Tip 5: Přijměte sami sebe

Nejste zrovna kontaktní typ? Vždy se červenáte, když mluvíte s ostatními? To je v pořádku. A nemusí vám to bránit ve skvělých rozhovorech. Možná je rozhovor pro toho druhého stejně těžký a je vděčný, že ve vás našel spojence. 

A vždy si pamatujte: Opravdu dobré věci se dějí mimo vaši komfortní zónu.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat