Jednoduchý trik pro odhalení psychopata

19.04.2023 | Vztahy

Je to ten pravý partner, přítel, otec vašich dětí? Nelžete si do kapsy. S psychopatem je těžké pořízení. Pokud ho chcete poznat včas, vytaste se s jedním účinným trikem, který jen tak lehce neprohlédne!

Kdo je psychopat? Odborníci se shodují, že se jedná o osobu, která je bezcitná, má mělké emoce a zároveň postrádá schopnost empatie. Taky necítí vinu. Existuje však mnoho dalších příznaků, které naznačují, že vám život někoho takového postavil do cesty. Jedná se o rysy, jako povrchnost, narcismus nebo patologické lhaní (1). Že o to nestojíte? Zahrajte si takovou malou hru.

Past na „Popelku“

Podle jedné konkrétní studie z roku 2015 zveřejněné v odborném časopise Personality and Individual Differences existuje jistá souvislost mezi psychopatismem a zíváním (2). Když zíváme, náš nervový systém uvolňuje energii. Pokud zívat nemůžete, znamená to, že systém nevypouští energii normálním způsobem, což vede k nezdravému hromadění této energie. Tudíž ten, kdo nezívá, má problém s nervovým systémem i s empatií.

Baf!

Výzkumníci z texaské Baylorské univerzity v rámci tohoto projektu shromáždili 135 subjektů, nechali je provést inventář psychopatické osobnosti a poté provedli experiment, kde subjekty vystavili zívání. Dobrovolníci se zároveň podrobili i testům, které měly určit, jak snadno se umí leknout (psychopati mívají nedostatek strachu). Čím méně bylo pravděpodobné, že se někdo lekl, tím méně pravděpodobně zívl.

Emoční labilita jako skutečná věc

Profesorka a vědkyně Jennifer Golbeck se nechala slyšet, že pokud zívnete, a protějšek to samé za moment neopakuje po vás (zívání je totiž nakažlivé), pravděpodobně máte co dočinění s nevyrovnanou osobností. Podlé této odbornice to samozřejmě není diagnostický nástroj pro psychopatii, ale jedná se o zajímavé spojení, jež ukazuje, jak tyto osobnostní rysy ovlivňují různé chování – neočekávaným způsobem.

Fascinující studie!

V každém případě však platí, aby bylo možné psychopatii diagnostikovat, je nutné navštívit lékaře a nechat se vyhodnotit pomocí kontrolního seznamu, respektive polostrukturovanému rozhovoru, jehož vedení trvá asi tři hodiny.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4938600/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886915003645







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat