Nebojte se emocí v práci

Stres doma, nemocný mazlíček, ukradené kolo: Soukromé starosti nás mohou pronásledovat až k pracovnímu stolu. Jak se vyrovnáváte s negativními emocemi v práci?

Mnoho lidí chce uvolněný, osobní vztah s kolegy a nadřízenými. A pohodový vztah samozřejmě uvolňuje náladu i při společné práci nebo pátečním odpoledni. Jsou ale i dny, kdy nefunguje vůbec nic. Dny, kdy jste nespokojení a neproduktivní, máte pocit, že s vámi zacházeli nespravedlivě nebo nemáte kreativní nápady.

A je to ještě těžší, když vás soukromé trable vyvedou z klidu natolik, že se stěží dokážete soustředit. Může to být rozchod, nemocný člen rodiny, hádka s přáteli, fyzické stížnosti nebo prostě hledání bytu. Co můžete dělat, když vás k pracovnímu stolu doprovází emoce jako vztek, smutek nebo frustrace? Kdy smíte projevit své pocity v práci a kdy byste měli raději udělat krok zpět?

Převezměte zodpovědnost za duševní zdraví

Katastrofy se často stávají ještě před osmou hodinou ranní. Ještě než se obujete, je váš soukromý život vzhůru nohama. Spor s partnerem se vystupňoval, onemocnělo dítě, přišel dopis o zvýšení nájemného, ​​auto nestartuje, a navíc vás hluční sousedé okradli o spánek. Nic naplat, zatnete zuby, oblečete si kabát a vyjdete ze dveří. Jakmile dorazíte do kanceláře, sklíčeně si stoupnete ke kávovaru, rozptýlíte se rozhovorem s kolegy a půl hodiny si prohlížíte LinkedIn feed. Osobní emoce v takových dnech ovlivňují nejen vlastní výkon, ale i náladu v týmu. Na tom není nic špatného, ​​pokud se vědomě nerozhodnete pracovat jako humanoidní robot.

Svěřte se

Pokud si všimnete, že se vaše mysl neustále toulá, od práce vás rozptylují nepříjemné vzpomínky nebo že každých pět minut kontrolujete svůj smartphone, je důležité převzít za sebe odpovědnost. Možná pomůže, když se svěříte kolegovi nebo nadřízenému. Nemusíte se zacházet do detailů. Stačí říct, že zažíváte soukromou krizi, která ztěžuje svědomité a uspokojivé plnění denních povinností. To může dokonce posílit soudržnost týmu, protože ukazuje zranitelnost.

Emoce pomáhají

Ukazování pocitů tedy není neprofesionální. Ale naopak. Když si dovolíte uvědomovat si své emoce, můžete na ně reagovat vhodněji, aniž by ovlivňovaly práci samotnou. Pokud v soukromém životě nastane obzvlášť stresující situace, je často lepší se na chvíli tomuto vnitřnímu procesu věnovat naplno. Tímto způsobem se můžete rychleji vrátit ke svému obvyklému výkonu a také to ukazuje další věc: vaši lidskost.

Zdroj: názory autora - názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat