Jak se vymanit ze vztahu s týrajícím mužem

20.04.2023 | Vztahy

Tento článek nabízí návod, jak ukončit vztah s týrajícím mužem a začít nový život bez násilí. Mezi kroky patří uvědomění si, že jste obětí týrání, hledání podpory, příprava bezpečnostního plánu a omezení kontaktu s týrající osobou.

Týrání je bohužel stále přítomnou součástí mnoha vztahů. Pro ženy, které jsou obětí týrání, může být velmi obtížné se z takového vztahu vymanit a najít cestu ke svobodě a štěstí. V tomto článku se podíváme na některé kroky, které můžete podniknout, abyste ukončily vztah s týrajícím mužem a začaly nový život bez násilí.

Uvědomte si, že jste obětí týrání

Prvním krokem k získání kontroly nad vaším životem je přiznat si, že jste obětí týrání. Někdy to může být obtížné, protože týraná žena může mít pocit, že si týrání zaslouží nebo že situaci dokáže změnit. Uvědomte si, že týrání je nepřijatelné a vy si zasloužíte lepší život.

Hledejte podporu

Promluvte si s důvěryhodnými přáteli nebo členy rodiny o tom, co se děje. Oni vám mohou poskytnout emocionální podporu a praktické rady. Pokud se obáváte, že vaši blízcí by vám nemohli pomoci nebo by vám nerozuměli, zvažte navštívení terapeuta nebo psychologa, který se specializuje na problematiku týrání a násilí ve vztazích.

Připravte si bezpečnostní plán

Připravte si plán, jak co nejrychleji utečete od týrajícího partnera v případě, že byste se ocitla v bezprostředním nebezpečí. Tento plán by měl zahrnovat klíčové kontakty (např. sousedy, přátele či rodinu), důležité dokumenty (osobní doklady, bankovní údaje, lékařské záznamy), základní věci (oblečení, hygienické potřeby) a důležitá místa, kam můžete v případě potřeby rychle odejít.

Omezení kontaktu

Omezte kontakt s týrajícím partnerem, pokud to jenom trochu jde. Udržujte vlastní sociální kruh a nevzdávejte svou nezávislost. Sledujte, jak se váš partner chová, zda je násilí narůstající a zda máte pocit, že vás kontroluje.

Naučte se říkat "ne"

Postavte se týrajícímu partnerovi a naučte se říkat "ne" jeho chování. Buďte pevná v rozhodnutích a nenechte se zastrašit nebo manipulovat. Toto vyžaduje odvahu, ale je to důležitý krok k získání kontroly nad vaším životem.

Odhodlání k akci

Pokud jste si jistá, že chcete odejít, udělejte to rozhodně, rychle a bez ohlédnutí zpět. Nečekejte na "správný" čas – pokud se vaše situace nevyřeší sama, je třeba jednat. Nenechte se zastavit strachem či výčitkami.

Vyhledejte pomoc a ochranu

Pokud máte pocit, že vám hrozí fyzické nebo jiné nebezpečí, okamžitě kontaktujte policii. Můžete se také obrátit na profesionální organizace, které se zabývají podporou obětí domácího násilí. Tyto organizace mohou poskytnout informace, pomoc a ochranu v oblasti práva, bydlení, psychoterapie a dalších životních aspektů.

Nový život

Odchod od týrajícího partnera je pouze začátek vaší cesty k obnově života. Zaměřte se na sebelásku, vybudování sebevědomí a zlepšení svých dovedností a schopností, abyste mohla začít nový život bez násilí.

Odejít od týrajícího muže může být velmi obtížné, ale je to nezbytný krok k dosažení svobody a šťastného života. Praktické návody a podpora ostatních mohou hrát klíčovou roli při odchodu z násilného vztahu. Nezapomeňte, že cesta k obnově nekončí jen u rozchodu – naopak, je to jen začátek vaší cesty k získání nového života a šťastného, plnohodnotného partnerství.

Zdroj: www.psychcentral.com/blog/how-to-stop-going-back-to-an-abusive-relationship, www.wikihow.com/Leave-an-Abusive-Relationship






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat