Kdy se k sobě nastěhovat

25.04.2023 | Vztahy

Máte pocit, že se znáte, a taky vás už nebaví ráno odcházet z jeho bytu. Proto zvažujete, zda je ten pravý čas sloučit dvě domácnosti do jedné. Není brzy? Nebo snad příliš pozdě?

Rozhodnutí, zda se nastěhovat ke svému partnerovi, či nikoli, je poměrně zásadním krokem. Odborníci tvrdí, že před sloučením dvou domácností je třeba zvážit mnoho faktorů, od toho, jak budete nakládat s financemi, až po to, kdo bude po filmové noci uklízet nádobí. Ale především je důležité prodiskutovat svá vzájemná přání a očekávání, jinak by společné soužití mohlo způsobit více škody než užitku.

Kdy je správný čas?

Neexistuje ideální doba, skutečně ne. Pouze vy můžete určit časovou osu, která vám vyhovuje. Experti na vztahy však podotýkají, že nejlepší čas na sestěhování je hned poté, co si jasně a otevřeně popovídáte o své budoucnosti – a oba jste na 100 % sladěni. Z toho vyplývá, že dozrání takového rozhodnutí může trvat pár měsíců, nebo klidně i roky.

Studie Stanfordské univerzity však odhalila, že 25 % párů se k sobě nastěhovalo po čtyřech měsících vztahu, 50 % se nastěhovalo po roce a 70 % po dvou letech (1). Pravidlo to však není. Ani po čtyřech letech randění 10 % párů stále neudělalo skok ke společnému životu – což posiluje myšlenku, že výběr do značné míry závisí na osobních preferencích.

Může příliš brzké stěhování zničit vztah?

Psychologové tvrdí, že příliš brzké sestěhování může vztahu uškodit. Pokud se k někomu připoutáte příliš brzy, riskujete, že uvíznete ve fázi líbánek. Sice si užijete vášně, ale na druhou stranu přehlédnete nedostatky svého protějšku.

Zároveň byste tento nápad neměli realizovat jenom proto, že na vás tlačí ostatní (partnerovi kupříkladu končí smlouva ve starém bytě). Pod tlakem totiž člověk dělá chybná rozhodnutí. Suma sumárum, jestli je vaším primárním důvodem úspora peněz, nebo dokonce snaha o vyřešení nějakých problémů (hádek, ztráty důvěry a podobně), vše si dvakrát promyslete. Společný život představuje mentální, emocionální a fyzický závazek.

Znamení, že jste připraveni

Máte-li ovšem podobné záměry do budoucna, cítíte se v pohodě při představě, že společně sdílíte jeden prostor, se svým partnerem můžete komunikovat upřímně a s respektem, a navíc jste prodiskutovali, jak vaše soužití bude vypadat, těšte se na společnou budoucnost.

Zdroje: (1) www.data.stanford.edu/hcmst, názor autora - zbyte článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat