Příznaky a symptomy závislé poruchy osobnosti

Závislá porucha osobnosti je stav duševního zdraví, kdy osoba je příliš závislá na jiných lidech, pokud jde o jejich fyzické a emocionální potřeby. 

Lidé se závislou poruchou osobnosti mají často problémy s rozhodováním o sobě samých a cítí se neschopní se o sebe postarat. Mají neustálou potřebu, aby se o ně staral někdo jiný. Tento stav se projevuje lhostejností a submisivním chováním.

Příznaky závislé poruchy osobnosti

Některé z příznaků závislé poruchy jsou pocit nespokojenosti, když je člověk sám, velký strach z opuštění, neschopnost nést odpovědnost sami za sebe, silná potřeba neustálé emocionální podpory, problém dělat běžná rozhodnutí (například, co si obléct), pocit bezmoci a zoufalství, když skončí vztah a nedostatek sebevědomí.  

Příčiny závislé poruchy osobnosti

Přesné příčiny závislé poruchy osobnosti nejsou známy. K riziku rozvoje tohoto stavu však mohou přispívat určité faktory. Je to například soužití v násilném vztahu nebo vážné onemocnění v dětství, zanedbávání nebo zneužívání – fyzické, sexuální nebo emocionální. Svou roli hraje také genetika. Pokud máte v rodině někoho, kdo trpí závislou poruchou osobnosti, je vyšší pravděpodobnost, že se tento stav bude v rodinné linii opakovat.

Jak se vyrovnat se závislou poruchou osobnosti

Pokud žijete se závislou poruchou osobnosti, existují jisté kroky, které vám mohou pomoci to zvládnout:

Začněte dělat věci sami

Je užitečné pomalu se pokoušet dělat věci sami. Začněte s jednoduššími úkoly a přejděte k obtížným. Můžete například začít tím, že půjdete sami nakupovat a postupně se propracujete až k tomu, že se sami najíte v restauraci.

Věnujte se fyzické aktivitě

Může být užitečné začít cvičit a tlačit na sebe každý den trochu víc. Když se naučíte, že můžete posouvat své fyzické a duševní hranice, budete se cítit silnější a schopnější.

Pracujte na své nezávislosti

Prozkoumejte své vztahy se svými blízkými a identifikujte způsoby, jakými jste závislí na druhých. Začněte se učit samostatnosti bez jejich podpory, krok za krokem. Zkuste každý týden nebo každý měsíc převzít jeden úkol, který za vás dělá někdo jiný.

Naučte se důvěřovat sami sobě

Začněte naslouchat svým myšlenkám, pocitům a instinktům. Než budete při rozhodování zjišťovat názory ostatních, zamyslete se nad nimi a věnujte pozornost tomu, jak se cítíte. Důvěřujte svému nitru a věřte ve svou schopnost zvládnout výsledek, ať už je jakýkoli.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7478931/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat