Narcistický vztah a jeho pět fází

12.05.2023 | Vztahy

Pokud jste někdy měli co do činění s narcisem, ať už doma, v práci, v romantickém vztahu nebo jinak, víte, jak to může být zdrcující. Narcis se nestará o potřeby někoho jiného, ale výhradně o své vlastní. A zaháčkuje si vás v pěti vztahových fázích!

Má obrovské ego, které nemůžete vystát, jeden den je jako mílius, zatímco ten druhý vás doslova položí na lopatky. Zní vám to povědomě? Vztah s narcisem může být škodlivý a zraňující.

Velké charisma s nástrahami pod povrchem

Narcismus popisuje specifický vzorec chování poznamenaný nafouknutou sebehodnotou, nadměrnou potřebou obdivu a nedostatkem empatie. Podle psychologů mají lidé s narcistickou poruchou osobnosti nepřiměřená očekávání, staví své vlastní zkušenosti nad zkušenosti ostatních a ve vztazích projevují kontrolní chování.

Narcisté mohou používat jemné manipulační taktiky, aby ovlivnili lidi a situace ve svůj prospěch. To může zahrnovat pasivně-agresivní chování, hraní si na oběť, rafinované podkopávání ostatních, lži, manipulaci a tak dále. Narcis je také známý tím, že odmítá převzít zodpovědnost za své činy, žárlí na druhé a soutěží s nimi. Tohle ovšem odhalíte až později. V raných fázích vztahu je narcis okouzlující, takže je snadné se do něj zamilovat. Jak a čím vás dostane? Počítejte do pěti.

Pět nejběžnějších fází vztahu s narcisem

1. Fáze idealizace: Ve fázi idealizace se s vámi narcista rychle spojí, dodá vám pocit výjimečnosti. Jeho sladké řeči o vaší dokonalosti vás doslova paralyzují. Toto stadium je charakterizováno uznáním a milostným bombardováním. A pozor, bývá intenzivní.

2. Fáze devalvace: Ve druhé fázi se narcista pomalu začíná cítit nejistě. Reaguje na kritiku od druhých, srovnává se s ostatními, vystupuje arogantně, takže mu nedělá problém veřejně zesměšnit číšníka nebo vaši kamarádku. Pomalu sundáváte růžové brýle a cítíte, že něco nehraje. Jenže narcis není včerejší.

3. Fáze opakování: Ve třetí fázi se narcisovi vzdalujete. Jeho ego a pýcha vám prostě nesedí. Narcis se ale jen tak nevzdává. Začne k vám být opět velmi milý, kompliment střídá kompliment, a vy máte v hlavně chaos. Přece tak skvělého muže nepošlete k šípku! Nebo ano?

4. Fáze kontroly: Čtvrtá fáze? Smutná. Narcis už vás má v hrsti. Ví, jak vám ublížit, co platí na to, aby vás umlčel, a z každého konfliktu se učí, jak příště zareagovat tak, aby se to obrátilo proti vám. Pokud jeho chování akceptujete a nebráníte se, může se začít nudit, což nahrává další fázi.

5. Fáze odhození: Ve chvíli, kdy narcise omrzíte, přichází „discard fáze“, nebo taky fáze odhození. Narcis se zaměří na novou oběť a neokoukané člověka, který mu dodá potřebnou pozornost.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat