Překonejte svůj perfekcionismus

Máte neustále pocit, že ať děláte, co děláte, není to dost dobré? Často se snažíte být perfektní a nedaří se vám to? Jste kvůli tomu frustrovaní, vyčerpaní a nespokojení? Jak být bezstarostnější a šťastnější bez obav, zda to, co děláte, je dost dobré?

Opět jste ze sebe dali 110 %, udělali jste vše pro to, aby byl výsledek perfektní. Přesto se vždy najde někdo, kdo si má stále na co stěžovat a co vytýkat. A většinou jste to právě VY sami.

Po vší námaze máte často jen chvilku radosti a někdy spíš zvláštní pachuť, protože to prostě nebylo dokonalé, nebylo to dost dobré. Takže perfekcionismus může být docela skličující.

Vždy chtít odvést perfektní práci, nikdy neudělat chybu, zároveň vést perfektní partnerský vztah, vychovávat ty nejdražší a nejchytřejší děti... a samozřejmě být s tím vším super zdravý, svěží a šťastný – to nedokáže NIKDO! Je to dokonce NEMOŽNÉ.

Odkud se bere perfekcionismus

Vlastně moc dobře víte, že nikdo nemůže být dokonalý, že? Ale proč to potom zkoušíte znovu a znovu? Protože jste přesvědčení, že za něco stojíte, jen když podáváte super výkon!

V dětství jste se naučili, že vaši rodiče k vám byli laskavější a milující, když jste byli „dobří“ a dělali věci tak, jak to od vás očekávali. Pokud jste nesplnili požadavky nebo očekávání, byli jste napomínáni, potrestáni nebo možná dokonce ignorováni.

A čím větší perfekcionisti byli vaši rodiče sami, tím více pravděpodobně očekávali dokonalost i od vás. Vaši rodiče nebo jiní pečovatelé to samozřejmě nemysleli špatně, ale tyto věci mohou mít významný dopad na sebevědomí dítěte. 

V následujících 5 krocích můžete odhodit svůj perfekcionismus a snížit svou snahu o dokonalost na normální úroveň.

Krok 1: Technika transformace myšlenek

První věc, kterou musíte udělat, pokud se chcete cítit lépe, je změnit své myšlenky. Problém je v tom, že myslet jsme se naučili za léta či dokonce desetiletí perfekcionismu a ve většině případů nejsme schopni myslet úplně jinak nebo lépe přes noc.

Ale můžete „přeprogramovat“ svůj mozek. Uvědomujte si negativní myšlenky co nejčastěji a zapisujte si je. Pak proměňte ty nesmyslné myšlenky na špatnou náladu v pozitivní a osvobozující myšlenky. Vezměte své negativní myšlenky a vědomě hledejte pozitivní protimyšlenku a zapište si ji! „Pokud nejsem dokonalý, nestojím za nic“ změňte na „Mám svoji cenu a nemusím být dokonalý“. Pak to udělejte se všemi přesvědčeními, která vás napadnou a která jste si zapsali, a garantuji vám, že budete ohromeni krásnými a pozitivními pocity, které ve vás tyto nové věty vyvolají.

Krok 2: Vzdejte se kontroly

Poté, co jste provedli výše uvedené cvičení, máte nyní k dispozici mnoho nových posilujících myšlenek. Dalším krokem je opuštění režimu kontroly. Pokud se chcete zbavit svého perfekcionismu, musíte se přestat snažit mít neustále vše pod kontrolou.

Krok 3: Jak se zbavit strachu z kritiky

Možná si teď pomyslíte: " Ale když nebudu mít čas na své přátele, budou na mě naštvaní " A pak? Je konec světa? Ne! Můžete mluvit se svými přáteli a požádat je o pochopení. Rozumí vám – skvěle. Nerozumí vám – škoda, ale nic na tom nezměníte. Takže klid!

Krok 4: Udělejte co nejvíce chyb

Další důležitý krok, jak se zbavit perfekcionismu: Ode dneška udělejte co nejvíce chyb! Možná se teď ptáte, co je to sakra za nesmysl... proč bych měl vědomě dělat chyby? Tento krok je o uznání, že chyby jsou součástí života. Každý dělá chyby. Pokud vědomě děláte chyby, naučíte se je řešit uvolněně a uvědomíte si, že se nestane vůbec nic špatného. Tak se naučíte zbavovat se svého perfekcionismu kousek po kousku.

Krok 5: Pravidlo 80/100

Dalším velmi cool způsobem, jak se zbavit svého perfekcionismu, je pravidlo 80/100. Jde o to dělat vše vědomě pouze 80 % času, místo toho, abychom vždy chtěli dělat vše na 100 % dokonale. Takže necháváte věci nedokončené. Nejde o to být nedbalý, jen se nesnažte dosáhnout všeho najednou a pak dělat vše dokonale.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat