S buddhismem předcházíte vtíravému stresu

Odpočiňte si a vnímejte svět klidněji – a s tím vám může pomoci buddhismus...

Na odpočinek se zapomíná během celého roku. Kdy jindy „dohnat resty“ než v dobách dovolených. Pokud právě balancujete nad propastí, zkuste načerpat inspiraci z buddhismu.

Každý den pár minut meditujte  

Buddhisté jsou přesvědčeni, že meditace nás vede k osvícení. Pouze prostřednictvím meditace lze nalézt jasnost, stabilitu, důvěru a blaženost. V buddhismu se také předpokládá, že meditace vede k pozitivním pocitům, jako je láska, trpělivost a soucit. Když meditujeme, jsme z dlouhodobého hlediska méně vystresovaní – a to zní dobře!  

Každý den někomu darujte úsměv 

Všimli jste si někdy, že začínáte den s lepší náladou a uvolněněji, když se na vás někdo přátelsky usměje a popřeje vám hezký den? Buddhisté říkají, že štěstí souvisí s pozitivními stavy mysli, jako je soucit a laskavost. Takže když jsme k někomu laskaví, zvyšujeme jeho i naše štěstí. 

Méně starostí 

Jak často nám problémy v práci, v rodině nebo mezi přáteli brání ve spánku. Neustále přemýšlíme o řešení, lámeme si hlavu a příliš se bojíme. Zcela zbytečné, pokud jde o buddhismus. Pokud lze problém vyřešit, není třeba se znepokojovat. Pokud ne, nemá smysl se znepokojovat.

Člověče, netrap se!  

V buddhismu je hněv považován za nejnegativnější sílu ze všech, protože hněv dokáže zničit vše dobré jedním šmahem. Ale buddhisté říkají: Rozzlobení nás nikam nedostane. Spíše bychom se měli naučit ovládat své negativní pocity a cvičit vyrovnanost.  

Dělat přesný opak toho, co opravdu chceme dělat

Oheň se nehasí ohněm, ale vodou. A stejné je to s negativními pocity. Buddhisté v takovém případě říkají: Opačné chování vede k opačnému výsledku. Takže příště zkuste zůstat v klidu. Zhluboka se nadechněte a vydechněte, počítejte pomalu do 10 nebo na chvíli vyjděte z místnosti. 

Buďte vděční za výzvy

Každá obtížná situace, kterou nyní zvládnete, vás v budoucnu ušetří. Není to inspirativní postoj? A neskočili bychom do hlubin a neřešili problémy častěji, kdybychom věděli, že se nevrátí? A pokud ano, už jsme se naučili, jak situaci řešit a už nás nemusí děsit. 

O nic nejde

Když vám stres opět přeroste přes hlavu, existuje jednoduchý trik. Zeptejte se sami sebe, zda pro vás bude situace důležitá i za 10 let. Buddhisté si jsou velmi dobře vědomi skutečnosti, že my lidé jsme smrtelní a že vše kolem nás je nestálé. S touto perspektivou se mnoho věcí velmi rychle stane nedůležitých. Jednoduše proto, že se nevyplatí ztrácet drahocenný čas.  

Stanovte si realistické cíle 

Soustředěnost a disciplína – to jsou důležité ctnosti v buddhismu. A právě to nám pomáhá v každodenním životě dosahovat našich cílů. Buddhisté dbají na to, abyste pracovali po určitý čas soustředěně a bez rozptylování. Pokud vypršel čas nebo bylo dosaženo cíle, který jsme si sami stanovili, můžeme se věnovat jiným věcem. Tímto způsobem stihneme více za kratší dobu, než kdybychom se mezi tím neustále rozptylovali. Buddhisté také dbají na to, aby jejich cíl byl realistický a aby zůstali v klidu, když se něco nedaří. 

Vytvořte ostrovy času

Věnujte každý den trochu času sami sobě. Vstaňte například o půl hodiny dříve a užijte si ráno o samotě, jako třeba s jógou a meditací. Stravte přestávku na oběd o samotě a posaďte se ve své oblíbené kavárně s dobrou knihou. Večer vystupte o dvě zastávky dříve a domů jděte uvolněně. Existuje mnoho způsobů, jak být sám sebou.

Řekněte ne  

Buddhisté jsou přátelské bytosti. A přesto se naučili jednu věc, kterou stále považujeme za těžkou: říci ne. Protože přesně vědí, zda úkol zvládnou nebo ne. A nikdy by se nedostali do situace, kdy by mohli ztratit tvář a s ní i sebevědomí. Takže až příště budete vědět, že nějaký úkol je prostě nemožný nebo by na nás vyvíjel příliš velký tlak: přátelsky se usmívejte a řekněte ne.    

Vnímejte to pozitivní

Špatný spánek, bolesti hlavy, potíže se šéfem: je mnoho věcí, které vám mohou opravdu zkazit den. Nic není tak uklidňující než přijmout to, co přijde. Jinými slovy, pokud se nebudete litovat, ale využijete situaci co nejlépe, porostete s touto výzvou a najdete vnitřní sílu. 

Jen my můžeme řešit své problémy

Nikdo nás nezachrání kromě nás samotných. Nikdo nemůže a nesmí. Musíme jít cestou sami. Pokud jsme tedy ve stresu, je na nás, abychom tuto situaci změnili. Neměli bychom zázračně čekat na pomoc zvenčí. 

Začněte vše s úsměvem 

Ať už musíme přednést důležitou prezentaci, uklidnit plačící dítě nebo jsme uvízli v zácpě, náš vlastní postoj k věcem má velký vliv na to, jak věci dopadnou. Pokud jsme napjatí a očekáváme nejhorší, situace určitě nebude tak jednoduchá, jako když se usmějeme, zhluboka se nadechneme a pošeptáme si: „Bude to dobrý“. 

Cesta je cíl 

Neustále se řítíme z jednoho místa na druhé a naše myšlenky už dávno směřují k dalšímu setkání, rodičovským schůzkám, narozeninové oslavě. Buddhisté jsou experti na život přítomným okamžikem. Stačí se zastavit a rozhlédnout se. Pozorujte květinu u cesty, nadechujte se a vydechujte, zavřete na chvíli oči. V buddhismu je cesta cílem. 

Ukliďte si ve svém vlastním životě 

Někdy je všeho prostě příliš: příliš mnoho stresu v kanceláři, příliš mnoho schůzek, příliš mnoho věcí doma. Jak úlevné může být soustředit se na to, co je opravdu důležité – a všechno ostatní nechat být. Konečně vyklidit skříň a zbavit se všeho oblečení, které stejně nenosíte. Zrušte schůzku s kolegou, který příliš mluví a jen nás využívá. Když jsme ochotni pravidelně uklízet ve svém životě, cítíme se svobodnější, lehčí a více sami se sebou.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Buddhism - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat