Pokud chcete odolnější vztah, dívejte se na romantické filmy

Romantické filmy prý našim skutečným vztahům škodí, protože kvůli nim máme přehnaná očekávání. Jenže ono je to asi úplně jinak! Proč jsou fanoušci tohoto žánru ve svazku mnohem spokojenější, než jeho odpůrci?

Láska nebeská, Titanic, Pretty Woman, Duch, Notting Hill, Velký Gatsby, Armageddon či Osobní strážce. To je jen zlomek oblíbených romantických filmů, které můžeme vidět zas a znova. Že tím náš partnerský vztah pořádně utrpí? Co když je to přesně naopak?

Večerní předvídatelná oddechovka

Scénář je vždy tak nějak stejný – chlapec potká dívku a oba se do sebe navzdory osudu, věku, rozdílnosti společenských vrstev, konvencím, probíhajícímu válečnému konfliktu, politickému zaměření či nesouhlasu rodičů bezhlavě zamilují. I když to v některých chvílích vypadá naprosto beznadějně, přesto se ve většině případů toho sladkého happy endu přece jen dočkáme. Samozřejmě tušíme, že v reálném světě a životě to takhle úplně nefunguje, nicméně naději nám nikdo nevezme!

Recept na harmonii?

Už mnohokrát odborníci upozorňovali na to, že sledováním těchto snímků si šlapeme po vlastním štěstí, protože kvůli nim máme přehnaná vztahová očekávání a jsme pak zbytečně zklamaní. Koneckonců, zatímco hlavní hrdina zpívá své milované pod oknem, náš skutečný partner nám místo sonetu ve dveřích oznámí, že jde „na jedno“, načež se celý večer neukáže. Kde je pak nějaká romantika? Přesto je tenhle sladký žánr možným tajemstvím harmonického soužití.

Ano, láska i hory přenáší!

Studie (1) publikovaná v magazínu Communications Studies zkoumala návyky sledování televize a filmů u 306 dospělých. Její autoři díky tomu zjistili, že fanoušci romantických filmů více věří myšlence, že láska zvítězí nad vším a také se přiklánějí k existenci spřízněné duše, proto jsou ve svých vlastních vztazích spokojenější, protože je vnímají jako osudové. A to je hodně zajímavá informace, že? Tak se na nějakou „slaďárnu“ klidně zase podívejte, vypadá to, že jde o parádní terapii, která svazek upevní!

Zdroj: (1) www.researchgate.net/publication/332307843_Television_and_Movie_Viewing_Predict_Adults'_Romantic_Ideals_and_Relationship_Satisfaction. názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat