ADHD partnerské vztahy hodně komplikuje

Že ADHD ztěžuje život jen dětem? Tak to vůbec ne. Tento neurologický syndrom často zasahuje i do romantických vztahů dospělých, které mohou vyústit i v rozchod.

ADHD. To jsou čtyři písmena, která přinášejí obavy i spoustu otázek. Celým a nezkráceným názvem Attention Deficit Hyperactivity Disorders se označuje neurologický syndrom, který se projevuje neklidným tělem i neklidnou myslí. Jde o jednu z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz, která sice nemá primární vliv na intelekt ani jej nijak nesnižuje, může však v celkovém vývoji dítěte způsobit značné potíže (1). Jenže i po dosažení dospělého věku hodně věcí komplikuje. Zejména pak lásku!

Jsem tak trochu jiný

Velkým problémem ADHD u dospělých je, že i když chápete, že váš mozek funguje trochu jinak, je obtížné to přijmout. Lidé s touto diagnózou obvykle mají po celý svůj život pocit, že dělají něco špatně. Proto mívají velmi nízké sebevědomí a trápí je stud, což do velké míry zasahuje i do jejich partnerských vztahů (2).

Emoce jako na houpačce

Oblasti nejvíce postižené ADHD jsou výkonné funkce mozku a emoční regulace. To s sebou přináší zhoršené organizační schopnosti, zapomětlivost i potíže s kontrolou emočních impulzů. A co hůř, osoby s ADHD podle ní mají i něco, čemu se říká citlivá dysforie na odmítnutí (RSD). To znamená, že kvůli sníženému množství dopaminu v jejich mozku si velmi osobně berou i tu nejmenší kritiku, byť je třeba myšlená z pouhé legrace. To zvyšuje riziko hádek a konfrontací (1). Nesmírně těžké to ale může být i na druhé straně téhle barikády.

Stereotyp, který je náročný

Diagnóza ADHD je obtížná i pro partnera, který ji nemá. Může být opravdu matoucí sledovat, jak jeho protějšek opakuje stále stejné vzorce chování znovu a znovu, dělá tytéž chyby a nedokáže se plně soustředit. Vyhořelých párů tedy může přibývat (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441838/, (2) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/adult-adhd-love-relationships






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat