Osamělost je hrozbou pro velikost mozku

Čím méně sociálních kontaktů si pěstujeme, tím menší mozek máme. Zní to asi šíleně, přesto je to pravda, která z osamělosti dělá ještě většího nepřítele zdraví, než se původně myslelo.

Může se zdát, že osamělost je „jen“ smutná a nepříjemná. Jenže ona je něco víc. Z pohledu odborníků jde totiž o významnou a extrémně nebezpečnou zdravotní hrozbu, která se bohužel stále trochu podceňuje.

Být jako „kůl v plotě“

Pocit osamělosti versus letité a nadměrné kouření. Z čeho si zdraví odnese horší následky? Kupodivu to vyjde úplně nastejno, což jen dokazuje vážnost situace. Podle závěrů četných studií sociální izolace oslabuje imunitu, přičemž zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, obezity a dokonce i předčasného úmrtí (1). Jako by toho nebylo málo, podle nedávného výzkumu publikovaného v magazínu The Journal of Neurology tato izolace zmenšuje i mozek (2). A to doslova.

Nové poznatky, které mohou pomoci

„Osamělost se už nějakou dobu spojuje s rostoucím počtem hlášených případů deprese a demence. Už jsme schopní více porozumět tomu, proč tomu tak je,“ domnívá americká neuroložka a vědecká výzkumnice působící na Pensylvánské univerzitě Alexa Walter, která se odkazuje na závěry uvedeného japonského výzkumu (3). Do něj bylo zahrnuto bezmála devět tisíc respondentů, na jejichž mozky si důkladně posvítila magnetická rezonance. Účastníci studie byli souběžně dotazováni, jak často jsou v kontaktu se svými přáteli a příbuznými, s nimiž nežijí.

Málo přátel, hodně rizik

Na základě získaných poznatků vyšlo najevo, že lidé s nejmenším počtem sociálních kontaktů mají celkový objem mozku výrazně nižší než jedinci s vyšší sociální interakcí. Taktéž se ukázalo, že sociálně izolované osoby mívají v mozku více lézí bílé hmoty, což jednoznačně poukazuje na jeho poškození. Co ale s tím? Odpověď je poměrně jednoduchá.

„Vzhledem k významným zdravotním důsledkům osamělosti a izolace musíme upřednostňovat budování sociálního spojení stejným způsobem, jakým jsme upřednostňovali řešení dalších kritických problémů veřejného zdraví, jmenovitě tabák, obezitu a užívání návykových látek,“ shodují se autoři japonské studie.

Zdroje: (1) www.nia.nih.gov/news/social-isolation-loneliness-older-people-pose-health-risks, (2) www.n.neurology.org/content/early/2023/07/12/WNL.0000000000207602, (3) www.nypost.com/2023/08/01/loneliness-is-bad-for-brains-how-to-stop-the-shrinkage/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat