Špatné dobře míněné rady

"Co tě nezabije, to tě posílí"! Je to tak? To není jisté. Co ale jisté je, že takové fráze jsou nejen otřepané, ale přinášejí s sebou i nebezpečí takzvané toxické pozitivity. 

Výzkum pozitivního myšlení v posledních letech ukázal, že optimistický přístup může mít přínos pro duševní zdraví. Jeho účinnost je však omezená a samotné pozitivní myšlení není v žádném případě všelékem na každý problém nebo výzvu, kterou na nás život může vrhnout. A i zde je to jako s mnoha jinými věcmi: příliš mnoho dobrých věcí nakonec není dobré.

Co je toxická pozitivita

Toxická pozitivita je nezdravý extrém, který lidem vnucuje pozitivní myšlení jako jediné řešení a prakticky zakazuje vyjadřování negativních pocitů – v souladu s heslem „Good Vibes Only“. Ale vymazání nebo ignorování negativních emocí může být nebezpečné. Pokud má člověk pocit, že musí být (nebo alespoň vypadat) šťastný za všech okolností, nejenže pocítí tlak, ale také by mu to mohlo bránit v hledání pomoci, kterou potřebuje. Ať už smutek nebo hněv, jsou součástí života a slouží svému účelu a jsou důležitými složkami našeho blaha. 

Například strach může člověka upozornit na nebezpečnou situaci nebo morální problém, zatímco hněv je normální reakcí na nespravedlnost nebo špatné jednání. Smutek může být známkou intenzity ztráty. Neuznat tyto emoce znamená ignorovat akce, které je mohou vyvolat. A jen proto, že o těchto emocích nemluvíte, nezmizí.

Které dobře míněné rady nadělají více škody než užitku?

Nikdy se nevzdávej

Odhodlání může být dobré – pokud znáte svoji míru. Někdy je dobré vědět, kdy to vzdát.

Usměj se na svět

Úsměv otvírá dveře a ještě nikoho nezabil. Ale někteří lidé říkají i cizím lidem na ulici, aby se usmívali... Od lidí, kteří pracují v odvětví služeb, se očekává, že jim vykouzlí úsměv na tváři, když jsou kolem něj potenciální zákazníci. Mějte ale na paměti, že ne vždy je do zpěvu a nutit se do úsměvu nikdo nemusí.

Přijmi sám sebe

Je v pořádku přijmout něco, co nemůžete změnit, ale pokud někdo pracuje na částech své osobnosti nebo těla, aby se cítil lépe, rozhodně je to v pořádku, protože někdy přijímat věci bezpodmínečně znamená vzdát se.

Víra tě uzdraví

Myšlenka, že některé nemoci lze porazit pouhou silou vůle, je více než zcestná. Samozřejmě, že kladná mysl je při léčbě více než žádoucí, ale – existuje pozitivita a existuje slepé popírání.

Jiné děti jsou na tom hůř

Mnoho rodičů říká svým dětem, aby si nikdy nestěžovaly, protože existují lidé, kteří jsou na tom hůř než oni. Tento způsob myšlení znehodnocuje pocity dítěte a způsobuje, že je dítě potlačuje.

Buď silný

Když zažijete něco traumatizujícího a vaše rodina vám řekne, že na to nemáte myslet, protože jste jistě dostatečně silní, abyste to překonali, je to stejné jako s popíráním pocitů. Nepomáhá to.

Neztrácejte čas

Že musíte mít VŠECHNO, protože jinak 'plýtváte' životem... Pokud neustále neděláte něco produktivního, ztrácíte čas. Přitom tolik dobrých věcí vzniklo při nicnedělání!

Buď pozitivní

Nejenže je neustálá (toxická) pozitivita emocionálně nezdravá, ale vede k povrchním vztahům. Opravdové vztahy vyžadují hloubku a diskusi o bolesti a hněvu. Nemůžete si vážit toho dobrého, pokud se nevyrovnáte i se špatnými dny.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat