Zvedněte své sebevědomí ze dna

I sebevědomí lidé mají někdy špatné období. Rozdíl je v tom, že znají zdravé strategie, jak se s tím vypořádat. Jak si zvednout sebevědomí, i když se zrovna necítíte nejlépe.

Ať už s vysokým sebevědomím nebo bez, všichni jsme jen lidé. Všichni občas klopýtáme přes překážky, které nám osud staví do cesty, všichni občas bojujeme se svými pocity a všichni jsme občas zmítáni vnitřními konflikty. Všichni se tedy někdy cítíme špatně. To, jak na to reagujeme nebo co děláme pro to, abychom se zase cítili lépe, se však může někdy značně lišit.

Na jednu stranu je to určitě otázka typu a záleží na naší osobnosti, jaké strategie používáme k překonání špatných fází v našem životě. Na druhou stranu naše zralost a sebevědomí hrají roli i v tom, jak na problémy reagujeme. Jaký přístup volí sebevědomí lidé?

Určíte problém

Zní to jasně? Není to ale snadné, alespoň ne pro každého. Ti, kteří mají nízké sebevědomí, si většinou málo všímají toho, co se děje kolem nich, vlastní pocity ignorují nebo je neberou vážně. Až jednoho dne zapomeneme, jak je správně vnímat a určovat – a to většinou neskončí vůbec dobře.

Buďte svůj nejlepší přítel

I když se cítí špatně, má na sebe mnoho lidí ještě přísnější metr, a proto „nefungují“ jako obvykle. Ti, kteří mají silné sebevědomí, se naopak chovají s pochopením a shovívavostí – jako by to udělali u dobrého přítele.

Vnímejte své pocity

Občas se snažíme své pocity odsunout stranou, pokud na ně zrovna nemáme čas nebo nám překážejí, někdy se jim naopak zcela oddáme a bez zábran je prožíváme. Sebevědomí lidé se své negativní pocity snaží pochopit. Získávají tak odstup od svých pocitů, aniž by je potlačovali a mohou na ně reagovat vědoměji a konkrétněji.

Dělejte, co je pro vás dobré

Jakkoli je špatná nálada a problémy v životě normální a přirozené a jsou součástí našich životů, neměly by být trvalým stavem. Pokud se cítíme špatně, je to jeden z nejlepších důvodů, kdy dělat něco, co je pro nás prospěšná: například sport, wellness, uklidit byt, uvařit si oblíbené jídlo, setkat se s přáteli - někdy negativní nálady nejsou nic jiného než signály, že těmto věcem nedáváme ve svém životě dostatek prostoru. A i kdyby ne, nikdy není na škodu udělat pro sebe něco dobrého. Zdá se, že sebevědomí lidé to vědí, protože podle toho alespoň jednají.

Nestyďte se mluvit

Pokud se cítíme špatně a nikdo o tom neví, mohou špatné dny skončit hůř, než by měly. Když ostatní netuší, co prožíváme, mohou nám situaci ještě více ztížit tím, že na nás budou klást vysoké nároky nebo vyvíjet tlak. Proto je lepší se o problémy podělit, i když se cítíme velmi zranitelní. Seberte odvahu – děláte to přece jen pro vlastní ochranu. 

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat