Být příliš šťastní je pro lidstvo obrovským strachem

Pokud existuje jedna věc, která spojuje lidstvo, může to být hledání štěstí. Cestou k lepšímu, a především šťastnějšímu já už byly naplněny celé knihy, série i filmy. Někteří ho vyhledávají v lásce. Ostatní v kariéře. A další možná v rodině. Každý si to asi najde někde jinde. Ale pak jsou tu lidé, kteří hledají a možná i nacházejí, ale štěstí se bojí.

Ušetřeme si otázku, kdo a proč by se měl bát štěstí. A ano, je to možné. A ne, ve skutečnosti to není tak absurdní, jak to zní.

Obavy nemusejí být racionální, aby byly skutečné

Strach je jen zřídkakdy racionální. Zatímco kdysi nás měl chránit před akutním nebezpečím (jako šavlozubý tygr), dnes je až příliš citlivý – a způsobují ho i drobné každodenní věci, které jsou v podstatě stejně hrozivé jako rejsek. Ale jak víme, fobie z myší skutečně existuje – což zase dokazuje, že strach nemusí být racionální, aby byl skutečný.

A tak ani "Fear of Happiness" neboli strach ze štěstí zas tak nelogický není. Jádro lze vysvětlit velmi jednoduše: Když se nám daří, bojíme se, že to skončí. Nebo že nás veškerá euforie rozptýlí natolik, že si nevšimneme šavlozubého tygra, který se zaručeně plíží za našimi zády.

Strach ze štěstí zasáhne, když věci jdou příliš dobře

Chtěli byste příklad? Dostanete svou vysněnou práci, máte smlouvu na byt a ten roztomilý barista s vámi jasně flirtuje. Většina lidí je šťastných a užívá si pocity štěstí. Při strachu ze štěstí si ale necháte v noci raději zapnutý telefon – kdyby se něco stalo. Co by se mělo stát? Cokoliv, co by mohlo skončit pobyty v nemocnici, nehodami a požáry domů. Takové věci se samozřejmě nedají naplánovat ani se jim vyhnout strachem. Jen z velké výšky se padá mnohem hlouběji. Chcete být připraveni na věci, na které nemůže být připraven nikdo.

Je štěstí ve světě rozděleno spravedlivě?

Když váš život vypadá jako z Disneyho filmu, začnete být podezřívaví. Někde totiž jistě čeká lev, hlubinná čarodějnice nebo hypnotický had.

Stále by bylo příliš snadné hledat důvod strachu ze štěstí v dětských filmech. Je to asi mix pověr a zkušeností. Zaklepat něco na dřevo? Ano. Nechválit den před večerem? Ano. Neradovat se příliš brzy? Zase ano. A jistě už také víte, jaké to je, když nejste připraveni na ránu osudu. Nějaký hlas uvnitř vám říká, že tolik štěstí v životě si asi ani nezasloužíte. Že máte jistě víc než ostatní – a že se to jednou jistě obrátí. Protože cokoli jiného by bylo přece nespravedlivé, že?

Dno bolí, bez ohledu na to, jak šťastné byly výšky

Proti strachu ze štěstí pomáhá dát si na výběr. Opravdu chci žít život ve strachu, jen abych v případě rány osudu mohl vítězoslavně říct „Já to věděla!“ Nebo si čas od času dovolit špetku štěstí, riskovat hluboký pád – a pak být opravdu šťastný. Život se totiž skládá ze vzestupů a pádů.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat