Vlastnosti emočně inteligentního člověka

14.01.2024 | Vztahy

Víte, jak poznáte emočně vyspělého člověka? Takoví lidé žijí v harmonii se sebou samými a svými pocity. Mají nespočet společných vlastností.

Mnozí lidé považují emoce za nepříjemné a rušivé a ti, kteří se jimi řídí, jsou často označováni za slabochy. Tento názor však nezná skutečnou podstatu emocí a jejich roli v našem životě. Naše emoce nás dělají lidmi –⁠ bez nich bychom byli jen prázdnými skořápkami. Emoční inteligence proto není o potlačování pocitů, ale o jejich pochopení a způsobu, jakým je používáme v navigaci naší životní cestou.

A lidé, kteří to dělají, poznáte kromě jiného podle následujících vlastností.

Průchod všem emocím

Emočně inteligentní lidé dávají průchod všem svým emocím. Chápou, že nic v životě netrvá věčně, ani štěstí, ani utrpení, a využívají těchto střídavých fází k posílení své odvahy a sebevědomí. Rozpoznají, že největšími překážkami na jejich cestě nejsou strach a bolest, ale apatie a lhostejnost.

Vnímají rozdíl mezi pocity a realitou

Emočně inteligentní jedinci rovněž rozlišují mezi svými pocity a realitou. Uvědomují si, že jejich pocity jsou osobní reakce na vnímání světa, a necítí se tedy nikdy zcela bezmocní. Místo toho se snaží hledat příčiny a důsledky svých emocí a považují se za hlavní zdroj moci nad svým emočním světem.

Empatie jim není cizí

Tito lidé jsou také projevují empatii a skutečně se zajímají o ostatní. Vidí a respektují je jako nezávislé bytosti s jejich vlastními emocemi. Uvědomují si, že soucit, ohleduplnost a empatie přinášejí sílu a že se mohou navzájem podporovat a inspirovat.

Já na prvním místě

Emočně inteligentní lidé vždy dávají sebe na první místo. Stojí si za svými potřebami, právy a zájmy a uvědomují si, že za ně nesou odpovědnost jedině oni sami. Díky své emoční inteligenci tak se dokážou lépe vyrovnávat se všemi aspekty života.

Zdroj: názory autora, www.cnbc.com/2020/06/09/harvard-psychology-researcher-biggest-traits-of-emotional-intelligence-do-you-have-them.html






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat