Vlastnosti emočně inteligentního člověka

14.01.2024 | Vztahy

Víte, jak poznáte emočně vyspělého člověka? Takoví lidé žijí v harmonii se sebou samými a svými pocity. Mají nespočet společných vlastností.

Mnozí lidé považují emoce za nepříjemné a rušivé a ti, kteří se jimi řídí, jsou často označováni za slabochy. Tento názor však nezná skutečnou podstatu emocí a jejich roli v našem životě. Naše emoce nás dělají lidmi –⁠ bez nich bychom byli jen prázdnými skořápkami. Emoční inteligence proto není o potlačování pocitů, ale o jejich pochopení a způsobu, jakým je používáme v navigaci naší životní cestou.

A lidé, kteří to dělají, poznáte kromě jiného podle následujících vlastností.

Průchod všem emocím

Emočně inteligentní lidé dávají průchod všem svým emocím. Chápou, že nic v životě netrvá věčně, ani štěstí, ani utrpení, a využívají těchto střídavých fází k posílení své odvahy a sebevědomí. Rozpoznají, že největšími překážkami na jejich cestě nejsou strach a bolest, ale apatie a lhostejnost.

Vnímají rozdíl mezi pocity a realitou

Emočně inteligentní jedinci rovněž rozlišují mezi svými pocity a realitou. Uvědomují si, že jejich pocity jsou osobní reakce na vnímání světa, a necítí se tedy nikdy zcela bezmocní. Místo toho se snaží hledat příčiny a důsledky svých emocí a považují se za hlavní zdroj moci nad svým emočním světem.

Empatie jim není cizí

Tito lidé jsou také projevují empatii a skutečně se zajímají o ostatní. Vidí a respektují je jako nezávislé bytosti s jejich vlastními emocemi. Uvědomují si, že soucit, ohleduplnost a empatie přinášejí sílu a že se mohou navzájem podporovat a inspirovat.

Já na prvním místě

Emočně inteligentní lidé vždy dávají sebe na první místo. Stojí si za svými potřebami, právy a zájmy a uvědomují si, že za ně nesou odpovědnost jedině oni sami. Díky své emoční inteligenci tak se dokážou lépe vyrovnávat se všemi aspekty života.

Zdroj: názory autora, www.cnbc.com/2020/06/09/harvard-psychology-researcher-biggest-traits-of-emotional-intelligence-do-you-have-them.html






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat